Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jakou zeleninu můžete předpěstovat už v únoru?

Jakou zeleninu můžete předpěstovat už v únoru?

Vloženo: 16. 02. 2019


Teplomilnou zeleninu, jako jsou papriky a lilky je nutné vysévat včas, abychom se brzy dočkali i plodů. Následují i skleníková rajčata, okurky a výsev košťálovin, který umožní u časnou sklizeň.

Teplomilné druhy zeleniny se předpěstovávají při pokojové teplotě, ve vlhkém substrátu, zakryté pro udržení vysoké vzdušné vlhkosti, kdy semena spolehlivě vyklíčí. Semenáčkům zajistěte dostatek světla u okna, nejlépe na východě. Lze je dát i pod zářivku s denním spektrem či LED světla.

zelenina v únoru

Předpěstování paprik

Papriky začínají dozrávat až půl roku od výsevu semen, proto se musí vysít už v únoru. Vybrat si lze z mnoha odrůd, tvarů, barev i chutí plodů. Klíčení urychlíte namočením semen do vlažné vody po dobu 2 až 3 dnů. Vodu je nutné 2x denně vyměňovat. Lze použít i silný nálev z heřmánku či přesličky, který semena posílí a ochrání proti chorobám. I ten vyměňujte. Semena položte na vlhký substrát a zasypte tenkou vrstvou. Nejrychleji klíčí při teplotě 25 °C u topení nebo na elektrické vyhřívací dečce. U semenáčků je třeba teplota nad 20° C. Stejně lze předpěstovat jedlé peruánské mochyně.

Předpěstování rajčat   

Předpěstováváme zejména odrůdy rajčat určených do skleníku. Semena nejrychleji klíčí při teplotě 25 °C, u semenáčků 15 až 20 °C, sazeničky jsou pak silnější a zdravější. Existuje mnoho odrůd a tvarů.

Předpěstování okurek

Sazenice skleníkových odrůd okurek lze předpěstovat při teplotě 25 °C, kdy semena klíčí za pár dní, při teplotě 15 °C pak do 14 dní. Semenáčky po vytvoření prvních pravých lístků přesadíme do květináčů a hnojíme. Přesazujeme koncem března a počátkem dubna do pařeniště nebo do skleníku.

Bude vás zajímat: Zahradní kalendář

Předpěstování měsíčních jahod

Lze je pěstovat na záhoně nebo v nádobách. Drobná semena přitlačte k substrátu, nezasypávejte a zavlažujte rozprašovačem. Nejrychleji vyklíčí při teplotě 20 až 25 °C, sazenice pěstujte při 15 °C.

Předpěstování celeru

Celer patří mezi zeleninu s dlouhou vegetační dobou od vysetí po sklizeň. Vyklíčí do týdne při teplotě 20 °C. Rostoucím sazenicím stačí 10 až 16 °C.

Předpěstování květáku

Semena klíčí při teplotě 20 až 25 °C, sazenicím stačí 12 až 15 °C. Časně předpěstovaný květák lze zjara vysadit do pařeniště, skleníku nebo na záhon pod netkanou bílou textilii.

Předpěstování brokolice

Nejrychleji klíčí při teplotě nad 20 °C, sazeničky pěstujte při teplotě 10 až 16 °C. V březnu a dubnu je lze sázet do pařeniště a skleníku, v dubnu i ven. Záhon přikryjte netkanou bílou textilií.

brokolice

Předpěstování kedluben

Semena klíčí při teplotě 18 až 20 °C, sazenicím stačí teplota 12 až 16 °C. Rané odrůdy kedluben jsou vhodné pro výsadbu do pařeniště, skleníku a foliovníku.

Předpěstování póru

Sazeničky letního póru nejrychleji klíčí při teplotě 20 až 24 °C. Sazeničkám stačí teplota 13 až 20 °C. Výsevní nádoby a sadbovače musí být alespoň 7 cm hluboké, aby mohl pórek vytvořit dlouhé kořínky.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube