Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jaký je rozdíl mezi altánem a pergolou?

Jaký je rozdíl mezi altánem a pergolou?

Vloženo: 16. 01. 2020


Ačkoliv si ještě teď mnoho z nás užívá nějaké to venkovní posezení při zbytku pořádných slunečních paprsků, tak si musíme připustit, že je podzim v plném proudu a brzy již to nebude to pravé ořechové. Ale určitě se tím nesmíte nechat zničit, co si následující rok na jaře udělat radost například novou pergolou, či altánem? Že nevíte, co zvolit? Podívejte se tedy na základní rozdíly, které by vám mohly pomoci s rozhodováním toho správného.

Zahradní altán - Jak ho na první pohled poznat?

Jedním z hlavních rozdílů, jak rozeznáte altán od pergoly je ten, že altán stojí na pozemku samostatně. Tím je myšleno to, že není součástí jiného stavení. Nejčastěji používaným materiálem je dřevo, které je použito tak z 80% případů. Pro altány je také velmi typické to, že nemají žádnou krycí stěnu, a jsou tedy tak nějak „otevřené“. Často se také můžete setkat s altánem, jenž nemá ani pevnou podlahu a stojí pouze na pevných sloupech, které tvoří hlavní nosný prvek celé stavby – nejčastěji 3 a více sloupů.

Dřevěné altány velmi dobře zapadají do zahrady a do okolí. Při vhodné a pravidelné údržbě, která není složitá a určitě ji zvládnete i vy, vám dřevěné altány vydrží dlouhou dobu. Pokud si chcete dopřát komfortní posezení a postavit do altánu zahradní nábytek na rovinu, podívejte se, jak postavit základy pod pergolu či altán, vybudovat základovou desku a podlahu. Když altán navíc dobře ukotvíte, nepohne s ním ani silný vítr a prodloužíte tak jeho životnost. 

 

Zahradní altán

Pergola k rodinnému domu

Jak již bylo zmíněno, tak altán stojí převážně osamocen někde na pozemku. Pergola je však příkladem opačným, z většiny ji najdeme stojící podél domu. Dříve se dělaly pergoly převážně bez plně kryté střechy, často jen obepnuté pomocí popínavých rostlin, jenž tvořily určitou náhradu za krytí a ochranu před slabšími vlivy počasí – slunce, déšť a vítr. Dnes již není problém nechat si vybudovat pergolu s plně krytou střechou. U střechy ještě i zůstaneme, na výběr máte totiž také v tom, zda by měla být střecha rovná, či sklopená. Pokud se jedná o střechu plnou, je vhodnější zvolit tu sklopenou, a to kvůli správnému odtoku dešťové vody, která by mohla u domu způsobit například podmáčení, či poničení stěny. Na rozdíl od altánů, pergoly mají povětšinou pevnou podlahu, která je lépe udržovatelná během všech ročních období.

Pergolu umístěnou podél domu využijete při stolování venku nebo během oblíbeného grilování. Věci z kuchyně pak nemusíte nosit daleko. Posezení umístěné blízko domu, které se při letním grilování a posezení venku protáhne až do noci, můžete také snadno osvětlit a nemusíte pak sedět potmě. Světlo sem zavedete z domu velmi snadno. Rychle se domů schováte i při nečekaném dešti. Zastřešená pergola vás v létě ochrání i proti prudkým paprskům slunce. Pokud rádi stolujete venku, můžete uvažovat i o pořízení letní kuchyně v pergole. Pak můžete trávit více času venku i během vaření a přípravy pokrmů.

Pergola ke zdi domu

TIP: Jak natřít pergolu?

Rozdíl mezi pergolou a altánem ve střeše a půdorysu

V dnešní době můžeme vidět střechy na zahradních pergolách i altánech, které dříve pokrývaly spíše popínavé rostliny. Střecha nás může ochránit před sluncem i deštěm. Na pergolu se často používá zastřešení polykarbonátem. U altánu jsou nejčastějším materiálem na střechu šindele, což jim dodá velmi příjemné a osobité kouzlo. Velmi dobrým kritériem pro rozlišení obou typů stavby je půdorys, který má u tradičních altánů tvar šestihranu nebo osmihranu. Novější stavby už ale často tvoří jednodušší tvary a půdorysy v podobě obdélníků či čtverců. Altán může být navíc doplněn o clony, okna a dveře. Pergoly bývají typicky čtvercové nebo obdélníkové

Praktické doporučení při výběru pergoly či altánu

Pergolu si postavte k domu a dřevěný altán do prostoru vaší zahrady. Pergola ochrání a designově oživí dům a v létě zvětší obytnou plochu. Pokud budete stavět altán, určitě zvolte kvalitní podklad a betonovou desku, která ho ochrání před vlhkostí a bude mít delší životnost. Důležité je, aby vámi zvolená zahradní stavba plnila svůj účel. Byla pěkná na pohled a praktická pro vaše účely. Odpolední siestu, letní stolování, večerní grilování a zahradní party můžete uspořádat v altánu i v pergole. Záleží jen na vás. Pro letní večery se hodí vhodné osvětlení do altánu a pergoly

Altány v naší nabídce

Na objednávku
52.030,00 Kč s DPH
38.700,00 Kč bez DPH
46.827,00 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní altán se sedlovou střechou a s plnými štíty o vnitřních rozměrech 300 x 600 cm. Robustní a stabilní konstrukce. Stojky a pozednice 115 x 115 mm.

Na objednávku
75.383,00 Kč s DPH
56.070,00 Kč bez DPH
67.844,70 s DPH
SLEVA 10.00%

Čtyřboký altán s jehlanovou střechou o rozměrech 400 x 400 cm. Robustní a stabilní konstrukce - lepené hranoly KVH.

Na objednávku
63.404,00 Kč s DPH
47.160,00 Kč bez DPH
57.063,60 s DPH
SLEVA 10.00%

Altán s valbovou střechou o rozměrech 300 x 500 cm. Robustní a stabilní konstrukce - lepené hranoly KVH.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube