Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Kam si sednout na zahradě? Možností je spousta

Kam si sednout na zahradě? Možností je spousta

Vloženo: 09. 07. 2019


Přemýšlíte, kam umístit posezení na zahradě? Místo vybírejte tak, abyste se tam dobře cítili. Záleží na dispozicích prostoru, jeho velikosti i na vašich pocitech. 

Ve většině zahrad můžete najít i hned několik míst k odpočinku. Relaxovat můžete na houpačce, vsedě, na lehátku nebo u stolu. Místo ale vybírejte tak, abyste měli krytá záda a mohli se zároveň kochat krásným výhledem. Oporou při vytváření příjemného zákoutí na zahradě může být dům, obvodová zeď i postavená zídka. Budete se cítit lépe. 

Typy posezení

K běžnému stolování vám poslouží i přenosný stůl a židle na terase, v altánu nebo pod pergolou blízko kuchyně. Možná budete chtít využít i krb. Pro slunění vám poslouží houpací síť nebo zahradní houpačky v podobě lavice. Můžete si dát i lehátko k bazénu nebo na terasu. K tichému rozjímání vám poslouží romantická lavička pod stromem nebo v bylinkové zahrádce. Pro samotáře zvolte odlehlý kout zahrady, pro společenské typy místo blízko domu. 

Materiálové variace

K vybudování útulného a bezpečného zátiší je k dispozici celá řada materiálů. Zděné stěny z kamene, cihel i betonových tvarovek, nebo dřevo v nekonečném množství podob. Z lehčích materiálů vám dobře poslouží proutí, ratan, bambus, trávy i kovové konstrukce vyplněné umělými textiliemi. Ve stinných zahradách se snažte zachovat co nejvíce denního světla. Zkuste použít tvrzené sklo nebo skleněné tvarovky zvané luxfery. Velmi oblíbené jsou zahradní pergoly a altány

Kam si sednout na zahradě? Přeci pod pegolu nebo altán

Stolování v zahradě 

Stolování venku, kde můžete příležitostně snídat, obědvat a večeřet, zajistí stůl se židlemi co nejblíže domu. Ideálním místem ke stolování je terasa, která navazuje na kuchyň, jídelnu nebo obývací pokoj. Na zpevněnou plochu stačí umístit zahradní nábytek, slunečník, markýzu nebo pergolu. Pro stolování je vhodný lehký, třeba stohovatelný, zahradní nábytek. Volte raději samostatné židle než lavice. Výhodnější je oválný nebo kulatý stůl, kam se vejde více lidí. Praktický je i malý odkládací stolek. Podstatná je i údržba nábytku. Neoddělitelnou součástí pohodlí jsou také polštáře, sedáky a podušky.

V centru ohně

Oblíbeným místem v zahradě je prostor u krbu, grilu nebo ohniště. Vytvořit si můžete i zahradní kuchyni nebo zahradní bar. Tato místa mohou být i v odlehlejším koutu zahrady. Myslete i na krytí tohoto prostoru kvůli možnému dešti. Praktické je mít blízko krbu nebo grilu přívod vody. Myslete na to, kam bude stoupat kouř, aby vám nešel do domu nebo k sousedům. Pokud rádi hodujete večer, promyslete i osvětlení. 

Romantická místa pro odpočinek 

Pokud vyhledáváte samotu při opalování na lehátku nebo s knihou v ruce, dejte přednost tichému  koutu uprostřed zeleně. Nejpříjemnější místa jsou v blízkosti vody, u jezírka, rybníčku nebo u bazénu. Oblíbené je i zahradní jezírko. Pokud rádi pozorujete svět pod hladinou, pořiďte si rybičky do zahradního jezírka. Zapojit můžete i malé vodní prvky, jako jsou fontánky a keramické nádoby. Pořiďte si lehká a pohodlná polohovací lehátka, která lze snadno přemístit pod střechu, když začne pršet. Velmi dobře vám poslouží i lavička pod košatým stromem nebo pergolou porostlou růžemi.

Pořiďte si dřevěnou pergolu

Na objednávku
44.891,00 Kč s DPH
35.245,00 Kč bez DPH
42.646,45 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 450 x 470 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
28.072,00 Kč s DPH
20.880,00 Kč bez DPH
25.264,80 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 400 x 370 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
14.762,00 Kč s DPH
11.590,00 Kč bez DPH
14.023,90 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 300 x 270 cm, určena k montáži ke zdi domu. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°. Robustní a stabilní konstrukce.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube