Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Kdy vysadit ovocné dřeviny? Podzim je ideální

Kdy vysadit ovocné dřeviny? Podzim je ideální

Vloženo: 13. 09. 2018


Víte, kdy a jak vysadit ovocné dřeviny, co k tomu potřebujete, na co si musíte dát pozor a jak probíhá ta správná, následná péče? Nepropásněte poslední šanci k výsadbě ovocných stromů a doplňte ji vydatnou zálivkou.

Na podzim nastává ten správný čas na vysazování ovocných dřevin. Školkované stromky a ovocné keříky zahradníci vyrývají ze země od 1. října a začínají je na podzim prodávat jako prostokořenné. Jde o začátek období vegetačního klidu. Kontejnerové dřeviny jsou v prodeji bez omezení.

Ovocné dřeviny prostokořenné i v kontejneru

Ovocné stromky a keříky pěstované ve školkách se prodávají jako prostokořenné. Nejprve byly vyryty a jejich kořeny byly vhodně ošetřeny. Volnokořenné dřeviny nemají kořenový bal a kořeny nejsou obaleny zeminou. Výsadba prostokořenných rostlin má svá jasná specifika. Od září lze provádět podzimní výsadbu dřevin v kontejneru i prostokořenných dřevin. Prostokořenné ovocné stromky a keře bývají nejkvalitnější a odolnější. Ovocné dřeviny sloupovitého tvaru bývají v kontejneru.

ovocné dřeviny

Jak vybírat vhodné sazenice

Ovocné dřeviny mají být pěstované na vhodné podnoži a je třeba zjistit, jak rychle dané stromky porostou. Rychlost růstu ovocných dřevin ovlivňuje právě volba podnože. Rostliny na bujných podnožích se hodí do větších zahrad, do menších rostlin volíme zákrsky. Důležitý je výběr správných odrůd podle dané lokality. Vybrané stromky nesmí mít mechanicky poškozený kmínek a napadené větve chorobami či škůdci. Napadení mšicemi poznáte podle deformovaných větviček.

Příprava okrasných dřevin před výsadbou

Dobrý pěstitel či prodejce vám větvičky zkrátí a některé zcela odstraní. Kořeny prostokořenných rostlin musí být dobře prostorově rozprostřené a bujně rozvětvené. Vždy je musíme před výsadbou ještě mírně sestřihnout. Po výsadbě trvá pár let, než stromky začnou plodit a pořádně vyrostou. Ovocné keříky se rozrostou a budou rodit mnohem rychleji. U prostokořenných dřevin je třeba dát pozor, aby z podnože a kořenů nevyrůstaly postranní výhony a nebyly vlásečnicové kořínky přeschlé.

ovocné dřeviny švestky

Kdy probíhá výsadba prostokořenných dřevin

Prostokořené dřeviny vysazujeme v období od října až do zámrazu. Pak je lze vysadit i na jaře, v období od března do dubna, někdy až května. Pro choulostivější druhy ovocných dřevin a odrůdy ve ztížených klimatických podmínkách je k výsadbě mnohem vhodnější jaro. Pokud nemůžeme vysadit sazenice ihned, založíme je na stinné stanoviště do vlhké zeminy a tak je ochráníme před vysycháním kořenů i přehřívání. Na zimu ukrýváme i nářadí, k čemuž se se hodí i zahradní domek.

Jak vysazovat prostokořenné dřeviny

Z vysazovaných rostlin sundáme ochranné fólie, jutu můžeme před zimou ponechat. Vykopeme hlubokou jámu tak, aby se do ní pohodlně vešly všechny kořeny až po krček. Zaschlé konečky kořenů seřízneme a zakrátíme kořeny i korunku na 1/3 původní délky. Mezi kořeny a korunkou je třeba dodržet vyrovnaný poměr. Vždy se informujte, zda konkrétní dřevina řez dobře snese. Korunku upravujeme tak, aby měl stromek větve rozprostřeny do prostoru. Křížící se výhony, poškozené větve, slabé větvičky a větve napadené chorobami odstraníme, nebo je zkrátíme na pupen.

ovocné dřeviny třešně

Vyhloubení jámy a samotná výsadba

Na dno jámy dáme kompost, proto musí být jáma hlubší. Vykopanou zeminu smísíme s kompostem. Podle potřeby upravíme pH. Vyhloubenou jámu prolijeme vodou, dřevinu vložíme do jámy a zahrneme zeminou až po kořenový krček. Dřevinu usadíme tak, aby místo roubování vždy vyčnívalo pár centimetrů nad půdu. Roub nikdy nesmíme zahrnout zeminou, aby nezahníval. Kořeny postupně zasypáváme zeminou a vrstvu zeminy hutníme, aby nevznikla vzduchová kapsa. Kolem stromku vytvoříme takzvanou zálivkovou mísu s vyvýšenými okraji, aby šla voda ke kořenům.

Na co si dát pozor

Roubované rostliny je třeba vysadit hlouběji a okolo kmínku dát nastýlku pro přirozený zdroj živin, postupně vyplavovaný do půdy. Omezí se tvorba plevelů a sníží výpar vody. Nastýlka se postupně rozkládá a je třeba ji pravidelně obnovovat. V létě zvyšuje teplotu půdy a v zimě snižuje promrzání. Lze použít rašelinu, kompost, listí, posečenou trávu, drcené dřevo a kůru, slámu nebo seno. Stromek stabilizujeme dřevěným kůlem a přivážeme textilním úvazem. Dráty nepoužíváme, protože by nám mohly začít vrůstat do kmínku. Stromek řádně zalijeme a v prvních letech zaléváme pečlivě a často.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube