Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Kompost může být na každé zahradě - Tipy jak vybrat kompostér

Kompost může být na každé zahradě - Tipy jak vybrat kompostér

Vloženo: 14. 02. 2019


Kompostér je výborné řešení pro všechny typy zahrady. Kompostéry skryjí odpad, šetří místo a rychle vám připraví kvalitní hnojivo. Jak vybrat kvalitní kompostér a jak v něm vlastně kompostovat?

Na dnešním trhu jsou k dispozici kompostéry z recyklovanému plastu, které vydrží mnoho let. Aby vám dobře sloužily, vybírejte je podle určitých parametrů. Kompostér je lepší než otevřený kompost. Kompostér stačí dát do polostínu na rovnou plochu, abychom k němu měli zajištěný snadný přístup.

Proč si pořídit kompostér

Doba přeměny biologického materiálu na hnojivo se oproti otevřenému kompostu o polovinu zkrátí. První substrát můžeme použít za 2 až 3 měsíce. Vždy záleží na materiálu a teplotě prostředí. Potěší vás i značná úspora místa. Kompostér nahradí rozlehlou hromadu odpadu, který nepěkně vypadá a občas zapáchá. Kompost v kompostéru nepáchne, nepřitahuje hmyz ani zvířata. Navíc ušetříme za likvidaci domovního odpadu a ještě jej využijete. Do kompostéru lze dát až 30 % domácích zbytků.

Jak vybrat kompostér

Kompostér musí být opatřen průduchy a větracími otvory v plášti, jenž přivádí dovnitř vzduch. Hmota v kompostéru pak tleje a nehnije. Pokud necháme hmotu tlít, budeme mít výborné hnojivo. Dobrý kompostér nemá žádné dno, pro ponechání přístupu žížalám, červům a mikroorganismům. Výborným řešením je mřížka, která zabraňuje vniknutí drobným hlodavcům.

Kompostér

Praktické vychytávky

V horní části má kompostér plnicí dvířka, která propouští dostatek světla. Pokud jsou dostatečně velká, můžeme vsypat třeba i trávu z koše sekačky. Boční dvířka u dna slouží k odebírání hotového kompostu. Velmi praktické je odnímatelné čelo kompostéru. Díky tomu lze kontrolovat vrstvy a stupně rozkladu biologického odpadu.

Co vše lze kompostovat a čemu se vyhnout

Kompostovat lze všechen organický odpad z vaší zahrady i kuchyně. Organické látky slouží jako výživa mikroorganismů, bakterií, hub, červů i žížal. Na kompost nedávejte kosti, odřezky masa a tuky, ani slupky z tropického ovoce. Nedávejte sem ani chemicky ošetřené materiály, popel z uhlí, cigaret a nedopalky. Nepřidávejte oddenkatý plevel a plevel s klíčícími semeny. Samozřejmě žádné noviny a časopisy, plasty, alobal, kov nebo sklo. Kvalitní kompost nezapáchá, je jemný, kyprý a s lesní vůní.

Drcení materiálu

Drcení materiálu urychlí kompostování. Zahradní drtič rozdrtí větší větve a stonky. Jednotlivé materiály pravidelně promíchávejte. Každou vrstvu důkladně prolijte vodou, ale nepřemokřujte. Optimální vlhkost kompostu má podobu dobře vyždímaného ručníku. V tomto stádiu se snadno zapaří. Pro urychlení procesu kompostování dejte mezi vrstvy vždy malé množství zahradní zeminy nebo uzrálého kompostu. Zkusit můžete i biologické urychlovače. Tyto aktivátory se rozpustí ve vodě a roztokem se prolijí jednotlivé vrstvy. Odstartují proces tlení a urychlují vytvoření kompostu.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube