Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Kořenová čistička odpadních vod

Kořenová čistička odpadních vod

Vloženo: 21. 01. 2017


Kořenová čistička odpadních vod představuje možnost čištění vody ekologicky, kvalitně a levně s nulovou spotřebou energií. Nejen z těchto důvodů jsou kořenové čističky stále oblíbenější, budují se menší na soukromém pozemku, ale i větších rozměrů pro celou obec.

Základní principy kořenové čističky

Pokud se rozhodnete právě pro kořenovou čističku, věřte, že do krajiny i zahrady skvěle zapadne. Zjednodušeně lze říct, že je to mokřad z květin, které mají schopnost vyčistit odpadní vodu, kterou vyprodukuje rodina. Čištění je zajištěno mikroorganizmy. Nejprve však musí být odpadní voda předčištěna ve vícekomorovém septiku a následně pak vtéká do kořenového mokřadu. I když kořenová čistička funguje pouze přírodním způsobem, lehce si poradí i se zbytky léčiv, které lidé konzumují. Čističku můžete postavit na rovině, ale vhodnější je mírný svah, protože umožňuje lepší proudění vody.

Kořenová čistička

Kořenová čistička není navždy

Pokud se o čističku staráte tak, jak máte, můžete očekávat životnost i 20 až 30 let. Čistička se sama ozve, že není něco v pořádku a je potřeba nějaká obnova. Tuto potřebu obnovy signalizuje například tekoucí voda po povrch. Náklady na pořízení kořenové čističky odpadních vod se mění v závislosti na terénu, ale i dostupnosti pozemku. Udává se, že pro rodinný dům s 4-5 obyvateli, vyjde čistička přibližně na 200 000 Kč. Oproti tomu náklady na provoz jsou takřka nulové.

TIP: Kompostování na zahradě

Zápachu se bát nemusíte

Kořenová čistička nikoho nebude trápit zápachem. Jsou navrženy tak, že se z kořenového filtru nic nevypařuje. Výpar probíhá pouze přes zelené části mokřadní vegetace. Jediná možnost kdy vás zápach může zaskočit je po desítkách let, kdy odpadní voda začne téct po povrchu. V tu chvíli postačí jen částečná úprava mokřadu. Dalším plusem kořenové čističky je i to, že funguje i v zimě a nevadí jí ani přerušované využívání.


V dnešní době najdete na trhu firmy, které vám rádi poskytnou veškeré informace o kořenové čističce, popřípadě zařídí celou její stavbu.

 

Foto: kutilzahradnik.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube