Košík je prázdný

Krásné, ale i jedovaté

Vloženo: 29. 03. 2016


Možná vás překvapí, kolik nebezpečných květin máte na vaší zahradě i vy. Některé druhy nás ohrožují při konzumaci, kvůli jiným můžeme trpět alergií nebo vyrážkou. Nicméně se nemusíte bát, většina těchto rostlin je pouze nepoživatelná, než aby smrtelně ublížily.

Výběr rostlin a jejich rozmístění na zahradě je dobré dostatečně promyslet. Alespoň pokud je ve vaší rodině malé dítě nebo domácí mazlíček. Přece jenom jejich tělo je mnohem menší než tělo dospělého člověka. Takže i méně toxické květiny mohou být pro dítě velmi nebezpečné. Mezi nejznámější rostliny, které jsou velice jedovaté, můžeme řadit tis červený nebo vraní oko. Na rozdíl o takovém štědřenci odvislém, to není zase tak moc známé. Řeč je o zlatém dešti, který nalezneme v nejednom parku. Konzumace této rostliny může způsobit dokonce i smrt a to převážně u dětí. Mezi další zástupce jedovatých rostlin můžeme zařadit například náprsník červený, oměj šalamounek, narcis nebo hortenzii velkokvětou, ta má jedovaté květy a alergickou reakci může způsobit i dotek listů.

Jarní záhony

V období jara se nám na venkovské zahradě může objevit několik mírně jedovatých cibulí a hlíz okrasných rostlin. Řeč může být o čemeřici, srdcovce, ale i o sněženkách a bledulích. Další květina, kterou můžeme najít v jarních záhonkách, je prudce jedovatá konvalinka.

Když dojde k otravě

I když se dětem věnuje sebevětší pozornost a opatrnost, ne vždycky se je dá ohlídat stoprocentně. Stačí pár minut a vaše děti můžou jedovatou rostlinou sníst. Je potřeba postupovat podle určitých návodů, aby první pomoc nezpůsobila více škody než užitku. Dejte dítěti sníst několik tablet živočišného uhlí, malým dětem ho můžete rozmíchat do nápoje nebo přesnídávky. Je potřeba, aby se tablety pořádně zapily čajem. Ale pokud u dítěte dojde k otékání sliznic v ústech, aktivní uhlí nepodávejte, dejte mu zmrzlinu nebo cucat kostku ledu. Důležité je, aby bylo dítě v klidu a neprodleně kontaktujte odborníka.

TIP: Jak na popínavé rostliny

 

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube