Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Leden na zahradě, aneb stále je co dělat

Leden na zahradě, aneb stále je co dělat

Vloženo: 08. 12. 2020


Říkáte si, že v lednu si můžete konečně dáchnout a nechat zahradu ležet ladem? Ne tak docela. Samozřejmě, pokud mrzne a zahrada leží pod sněhem, moc toho nenaděláte. Ale i tak je tady pár činností, které jí mohou výrazně prospět.

Okrasná zahrada v lednu

Choulostivé okrasné květiny je záhodno před mrazem ochránit pomocí chvojí. Pokud se ale oteplí, je nutné pokrývku odstranit, aby se rostliny nezapařily. Chvojí vrátíme zpět na místo, jakmile začne opět teplota klesat.

Věděli jste, že některé trvalky potřebují přemrznout, aby vyklíčily? Proto je dobré právě v zimě zasít jejich semena do venkovních truhlíků. Trvalky také mohou mít v našem podnebí problémy s vlhkem, které přinášejí časté oblevy. Ujistěte se tedy, že se v jejich blízkosti voda nezadržuje.

Pokud na okrasné stromky či živý plot napadne větší množství mokrého sněhu, ometeme je např. smetáčkem, aby se nepolámaly jejich větve. Stále ještě můžeme pruhem juty stáhnout túje a jalovce, aby je sníh nezdeformoval. Pokud budete odklízet sníh, přihoďte jej ke kmenům dřevin či rostlin, abyste jim zajistili vláhu.

Zima na zahradě

Ovocná zahrada by neměla být opomenuta

V lednu je ideální čas odstranit tzv. borku u ovocných stromů. Jde o druhotnou kůru, která se nachází na vnější straně kmene, je odumřelá a mohou se pod ní ukrývat škůdci a výtrusy hub. Borku je třeba seškrábat a spálit.

Pokud jste tak ještě neučinili třeba v prosinci, můžete prořezat suché, poškozené nebo špatně rostoucí větve ovocných stromů, aby zbytečně nebránily budoucím jarním slunečním paprskům. Stejně tak je vhodné ze zahrady odstranit mrtvé a nemocné ovocné dřeviny.

Aby se kmeny stromů během slunečných dní nepřehřály a poté v noci nedošlo k jejich poškození vlivem mrazu, natíráme je vápenným mlékem, obalujeme vhodným materiálem či jen opřeme prkno na jižní stranu kmenu.

Zeleninová zahrada 

Stejně jako květiny bychom měli chvojím (nebo napadaným sněhem) chránit také “otužilou” zeleninu, mezi kterou patří třeba špenát, pórek, pastinák či kapusta. Zároveň můžeme ze záhonů sklízet zimní cibuli a kadeřavou petržel. Pokud nemrzne a záhony nejsou pod sněhem, lze vysévat mrkev a kořenovou petržel.

Zelenina v zimě

Další práce na lednové zahradě

Udělejte si pořádek v zahradním domku či pergole. Pusťte se do oprav nářadí a vyřaďte to poškozené či nefunkční. Pokud bydlíte blízko lesa, kontrolujte pravidelně oplocení, aby se do zahrady nedostala volně žijící zvěř (jako jsou srny či zajíci), a neokousala stromky či zeleninu. 

Právě teď je také vhodná doba ke zpracování kompostu. Vše, co bylo na povrchu a na stranách přemístíme dovnitř figury a naopak. Kompost by měl být vysoký kolem metru. Do kompostu můžeme přidat také popel ze dřeva.

Kompletní přehled prací, které lze provádět v každém měsíci, najdete v našem zahradním kalendáři.

Zahradní domek v zimě

Zahradní domek Laura


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube