Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Mýty, které vaší zahradě můžou jedině uškodit

Mýty, které vaší zahradě můžou jedině uškodit

Vloženo: 25. 10. 2016


Příprava zahrady na zimu je náročná, o tom jistě žádný majitel zahrady nepochybuje. Jenže mezi zahrádkáři stále kolují některé mýty o přípravách na zimu. Některými se možná řídíte i vy, takhle si však zaděláváte na velké problémy. Například bílení kmenů stromů není zase tak velký přežitek, jak se v poslední době někteří lidé domnívají.

Rytí záhonů je zbytečný luxus

Bez půdy to nepůjde! Jestliže se na jaře chystáte znovu vysázet na záhon květiny, musíte se o půdu řádně postarat. Aby byla úroda aspoň stejně dobrá, jako letos je nutné záhony oživit. Půdu dostatečně zryjte s hnojem či kompostem.

Všechny rostliny musí pryč

Není dobré, když ostříháte veškeré odkvetlé rostliny. Jestliže vezmete nůžky a začnete listy a odkvetlé květy stříhat, uděláte zásadní chybu. Listy i květy, které spadnou pod rostlinu, fungují jako ochrana před zimou. Pokud nechcete, aby rostliny nezmrzly, zahrňte kořeny mulčem, kůrou, senem nebo hnojem. Ponecháním opadaných listů na svém místě, máte tuto práci z části hotovou.

Mýty na zahradě

Zapomeňte na podzimní stříhání keřů

Jestliže jste se rozhodli, pro úpravu keře teď před zimou, věřte, že na jaře už nemusíte mít žádný zdravý keř. Keře již na podzim spí, a jestli jim teď způsobíte ořezem ránu, nebudou schopné ji zahojit a uhynou. Správný čas na řezání keřů je jaro, v jarním období jsou totiž plné života a ránu si bez problému zahojí.

TIP: Jak zazimovat chatu?

Zabílení vápnem stromům pomáhá

Bílení kmenů je pro stromy prospěšné a věděli to už i naši předci. Nicméně v dnešní době tuto činnost většina lidí zanedbává a považuje jí za zbytečný přežitek. To je ovšem veliká chyba. Kmen, který je zabílený vápnem, je mnohem lépe chráněn proti škůdcům. Navíc bílá barva skvěle odráží sluneční paprsky a nedochází tak k přehřívání kmene. V kmenu je voda, která během zimy zamrzne. Když není kmen stromu zabílený, může se přehřát, jenže jakmile zapadne slunce, voda opět zamrzne. Tím pádem vzniknou mrazové desky a strom může odumřít.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube