Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Originální ptačí krmítko pro ptáky

Originální ptačí krmítko pro ptáky

Vloženo: 27. 08. 2021


Nebude to trvat dlouho a krajina se obleče do bíla. Jakmile začne sněžit, sýkory, kosi či vrabci jistě ocení zahradní krmítka či ptačí budky. Jestliže si chcete na svou zahradu pořídit i vy nějaké krmítko, můžete si ho vyrobit snadno doma. Pokud se rozhodnete pro dřevěnou ptačí budku, jistě to bude krásná klasika. Chcete-li mít originální krmítko, můžete použít i jiné materiály a získat tak jedineční kousek. Níže v textu najdete jednoduché postupy, jak vyrobit krmítko například z plastu, papíru či kokosu.

Papírové krmítko

Nejste veliký kutil? Nezoufejte, výroba papírového krmítka je velice jednoduchá a jistě jí zvládne každý. Potřebujete akorát papírovou ruličku z toaletního papíru, med či arašídové máslo a směs semínek pro ptáčky. Papírovou ruličku natřete silnou vrstvou medu či másla a poté ji obalte v semínkách. Krmítko je hotové! Nyní stačí zavěsit ruličku na strom.

Papírové krmítko

Krmítko z PET lahve

Rádi využíváte nepotřebné obaly na něco užitečného a hezkého? Zkuste využít PET lahev pro výrobu krmítka, nejenomže šikovně využili starou lahev, ale několika ptáčkům poskytnete přes zimu potřebnou stravu. Krmítko vytvoříte tak, že do spodní části lahve (asi 5 cm od dna) uděláte otvor asi 6x8 cm. Aby nebyly hrany ostré, můžete je například oblepit páskou. Teď stačí nasypat semínka na dno lahve a máte krásné krmítko na vaši zahradu.

Krmítko z PET lahve

TIP: Základní údržba zahradních domků

Krmítko z kokosu

Jestliže jsou v okolí vaší zahrady sýkorky, jistě je tímto krmítkem velice potěšíte, je to pro ně opravdová lahůdka. Kokosový ořech rozdělte na dvě části a vydlabejte je. Na obou půlkách si připravte dírky a protáhněte jimi provázky. Provázky zvolte dostatečně dlouhé, aby se na krmítko ptáčci bez problému vešli. V horní půlce nezapomeňte vyvrtat díru, kterou protáhnete provázek, za který bude krmítko viset. Nyní můžete v hrnci rozpustit lůj a promíchat ho se semínky. Poté směs nalijte do kokosu a nechte ji zatuhnout. Po ztuhnutí je krmítko hotové! Samozřejmě můžete použít pouze směs semínek a jednoduše ji do kokosu nasypat.

Krmítko z kokosu 

Čím naplnit krmítko pro ptáky

Každý ptačí druh má rád jiné pochoutky. Do krmítka proto servírujte pestrý mix semen, ořechů a plodů. Patří mezi ně například:

  • slunečnice, proso, mák, lněné semínko, pšenice
  • vlašské nebo lískové ořechy
  • jeřabiny, ptačí zob, bez černý, rakytník, jablka
  • neslaná vařená rýže, brambory, strouhaná mrkev, vločky, syrové maso, lůj
  • směs kupovaného krmiva

 

Krmení nemusíte sypat jen do krmítka. Rozvěste ho na stromy nebo keře. Pozor si také dejte na čerstvost surovin. Ptačí zažívací systém funguje jinak než u lidí a starým jídlem byste jim jen ublížili. 

Voda

Během roku ptákům nabídněte vodu, především v období velkého sucha. V zimě jim ale do krmítka vodu v misce nedávejte. Mohli by si namočit peří a zmrznout. Ptákům stačí sníh, krmítko s ptačím zobem a lojem.

Foto: zitzdrave.blog.cz, veslavekove.cz, keliwood.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube