Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Pár tipů, jak vyčistit zahradní jezírko

Pár tipů, jak vyčistit zahradní jezírko

Vloženo: 16. 04. 2019


Přemýšlíte, jak dát zahradní jezírko po období vegetačního klidu znovu do formy a jak o ně pečovat, aby vydrželo pěkné po celou sezonu? Podívejme se, jak na to.

Existuje celá řada faktorů, které ovlivňují čistotu vody. Záleží na velikosti jezírek, zda jde o stojatou či protékající vodu, jakými druhy rostlin jsou osázeny vodní plochy, zda jsou v blízkosti stromy, nebo jak dlouho na vodu svítí slunce. Některé faktory jsou nápomocné, jiným lze předejít nebo je eliminovat.

Zahradní jezírko

Čím větší jezírko, tím lépe

Pro samočisticí funkci má mít jezírko rozlohu alespoň 40 až 50 m², ideálně od 80 m² a hloubku 170 až 200 cm. Pro čistou vodu v jezírku vytvořte čistící zónu. Polovinu jezírka osázejte různými vodními rostlinami, nebo propojte vodní plochu se samostatnou čisticí zónou o stejné rozloze. Stavba zahradního jezírka se musí promyslet. Podívejte se také, jak probíhá údržba bazénu.

Stojatá a tekoucí voda

Stojatá voda má omezenou možnost čištění, více se kazí rozkladem nečistot, které nestačí vodní rostliny a mikroorganizmy zkonzumovat. Protékající voda odnáší nečistoty, zásobuje jezírko čerstvou vodou a dává přísun kyslíku. Vodopády, kaskády a fontány pomáhají provzdušnění a pročištění vody.

Čistění jezírka vodními rostlinami

Vodní rostliny se nesmí rozrůstat natolik, aby hladinu a dno jezírka obsadily. Je třeba je oddělit kamennou zídkou a expanzivní rostliny vysazovat do košů a vaků. Vhodný je štěrk, protože rostliny pouze ukotvuje. Substráty s živinami nenutí rostliny brát si živiny z nečistot a ty neplní čisticí funkci.  

Okolní stromy

Opadavé dřeviny a jehličnany nad hladinou chrání jezírko před sluncem, ale zvyšují nároky na čištění. Na podzim dejte na hladinu speciální sítě z plastu proti listí. Na konci jara a v létě pak jehličnany pokryjí hladinu žlutou vrstvou pylu. Zapojte kromě kořenové čističky i filtrační zařízení.

Ryby v jezírku

Okrasné rybičky do jezírka jsou krásné, ale produkují výkaly podporující růst řas. Nehodí se do jezírek ke koupání. Osaďte jimi jen dočišťovací či okrasné jezírko. Nezkonzumované krmení ve vodě zahnívá, sypte jej do plovoucích krmítek. U malých jezírek zvolte filtraci a přípravky pro čištění i úpravu vody.

Na co nezapomenout

Odstraňujte z vody napadané větve, odumřelé rostliny a nečistoty, vytrhejte přemnožené rostliny, opravte břehy a zprovozněte čerpadlo i filtraci. Kontrolujte testy kvalitu vody a upravte ji ekologickými přípravky. Do menších jezírek dejte filtrační sety, zahrnující čerpadla, UV-sterilizér a biologický filtr, které zachytí nečistoty, odstraní kal, řasy a choroboplodné zárodky. Prostředky pro úpravu vody se vyrábí jako filtry třeba z rašeliny či ječné slámy.

Prostředky pro úpravu vody

Některé na sebe váží řasy a nánosy na hladině, které se mechanicky odstraní. Jiné vytvoří biologické podmínky proti růstu řas. Zkusit můžete produkty řady Tetra Pond. Proti dekontaminaci vody a pro urychlení rozpadu odpadu volte prostředky na bázi enzymů, k odstranění dusíkatých látek produkt Laguna PHOS-X úprava vody. Minerály a vitaminy pro ryby a rostliny obsahuje Tetra Pond WasserFrisch. Vodu z vodovodu či po deštích upraví Tetra Pond Aqua Protect. Váže na sebe těžké kovy, neutralizuje chlór, chrání ryby před poškozením kůže organickými koloidy a obsahuje vitamin B.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube