Košík je prázdný

Péče o dřevěná okna a dveře

Vloženo: 18. 07. 2020


Koupě kvalitních dřevěných oken a dveří není levnou záležitostí. To stejné platí i při jejich opravě. Na rozdíl od plastových oken vyžadují dřevěná okna a dveře pravidelnou údržbu. O plastová okna se sice kromě umývání skel v podstatě nestaráme, ale ke dřevěnému domu patří přece i dřevěná okna. Taková údržba není nikterak náročná a se správnou péčí se životnost oken a dveří výrazně zvýší. Převážně je potřeba pravidelné balzamování dřevěných rámů, nesmíme však zapomenout i na izolaci a kování.

Kování na prvním místě

Nejlepší je začít s kováním. Údržba se provádí pro snadné otevírání a zavírání, dále i pro dosažení předpokládané úspory tepla. Pokud jste od výrobce nedostali podrobné informace, jak správně okna a dveře udržovat či seřizovat, obraťte se na něj, určitě vám tuto informaci sdělí. Nicméně na kování budete mít vyznačené místo, kam se má olej vkápnout. Frekvence servisu kování by měla být alespoň jednou ročně, tento servis se doporučuje provádět před topnou sezónou.

Těsnění

Po kování přichází na řadu těsnění. Profukující okna a dveře jsou velkým zdrojem tepelných ztrát. Těsnění tak chrání vnitřní prostory před sychravým počasím. I zde se doporučuje naimpregnovat těsnění před zimou a zvýšit tak odolnost oken.

Jak na dřevěné rámy?

U dřevěných rámů je potřeba hlavní pozornost věnovat venkovní straně. Rámy očistíme od nečistot pomocí vlhkého hadru. Po osušení naneseme pomocí houbičky speciální balzám, který zajistí dostatečnou ochranu lazury oken a dveří. Balzámy se liší podle laku, který je na rámu. Venkovní část rámů takhle ošetříme dvakrát ročně. Interní část stačí impregnovat balzámem pouze jednou za dva roky.

TIP: Jak chránit dřevostavbu před škůdci

Zapomeňte na agresivní chemikálie

Při čistění oken se doporučuje použití prostředků, které neškodí životnímu prostředí. Naopak agresivní látky nesmí být použity vůbec. Látky jako rozpouštědla, louhy, kyseliny a podobné přípravky by mohly poškodit ochranu dřevěných oken a dveří, takže se jejich aplikaci vyhněte.

Jak ošetřit dřevěné rámy oken? 

Nová okna nejdříve naimpregnujte a tento proces opakujte až dvakrát ročně. Díky impregnaci se v dřevě nemnoží plísně a houby, což je zvláště u oken důležité. Dřevěné rámy se musejí také pravidelně čistit, protože vnější špína může na oknech ulpět na dlouho. K čištění dřevěných okenních rámů používejte neutrální, ideálně mýdlové prostředky s neutrálním pH. Vyvarujte se použití abrazivních čistících prostředků, rozpouštědel a kyselých přípravků, které mohou narušit povrchovou úpravu a to pak může vést k poškození dřeva.

Okna poškozená vlhkostí

Poškození ale také může nastat i jinými vnějšími vlivy. Malými trhlinkami pak do materiálu může prosakovat voda a okna začnou hnít zevnitř. Pokud si všimnete vnějších poškození dřevěných rámů, musíte je znovu ošetřit lazurou. Nejprve je ale vyčistěte, jemně obruste papírem zrnitosti 280 a zbavte prachu a dalších nečistot vzniklých broušením. Nátěr asi po 30 minutách opakujte. K tomuto používejte lazurovací laky a nátěry určené k ošetření venkovního dřeva. 

Mikrotrhlinky je možné ošetřovat pravidelným balzamováním. Balzám povrch zacelí a materiál není otevřený poškození. Dalším slabým místem jsou škvíry mezi sklem a dřevem. Do nich může také snadno zatéct voda a nadělat spoustu neplechy. Proto se na tato místa dává kovová okapnice, nejčastěji z hliníku.

Foto: abeceda-bydleni.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube