Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Pergola nebo altán? Skvělý doplněk na zahradu

Pergola nebo altán? Skvělý doplněk na zahradu

Vloženo: 08. 08. 2017


Ať už máte zahradu u domu nebo statku, pergola a altán jsou skvělými a praktickými doplňky i dekorací vaší zahrady. Pergola nebo altán vám jednoznačně zpříjemní léto. Díky nim získáte dobrý pocit útulnosti a také pohodlí. Střecha altánu vám dá možnost se pohodlně schovat před deštěm i nepříjemně pražicím sluncem, můžete pod ni umístit svůj gril a připravit maso či zeleninu přímo na otevřeném ohni, konečně bez ohledu na déšť, slunce i povětrnostní podmínky. Pod pergolou si můžete užít zahradní párty s přáteli za romantického svitu venkovního osvětlení nebo si jen tak v klidu přečíst knihu. Zahradní pergola i altán jsou velmi oblíbeným prvkem mnoha zahrad. Vaši zahradu zkrášlí a poskytuje potřebné zastínění v době horkých dní s možností relaxace a odpočinku.

Přednosti jednoduché zahradní stavby

Chcete-li stavět na své zahradě pergolu, altán nebo podobnou zahradní stavbu, ve většině případů nemusíte žádat o stavební povolení a k realizaci těchto staveb vám pak stačí ohlašovací povinnost. Je třeba dodržet minimální vzdálenost 3 m od plotu vašeho souseda se zachováním požadavku na zachování oslunění i pohody bydlení. Při výběru materiálu, tvaru i doplňků pergoly je vhodné sladit stavbu s vizáží domu i charakteru zahrady. Nejčastěji se stále používá na stavbu dřevo, které jako přírodní materiál k domu i do zahrady velmi příjemně zapadá. Lze také použít i kovovou konstrukci v podobě velmi oblíbené bezúdržbové hliníkové pergoly s dlouhou životností. Pergola se v současné době vyrábí trochu jako stavebnice, kterou si s trochou šikovnosti zvládnete postavit sami. Velmi ráda vám ji ale postaví i firma, u které stavbu kupujete.

Pergola ke zdi domu

Materiál a zastřešení altánů a pergol

Nejoblíbenějším materiálem na výrobu altánů a pergol je dřevo. Můžete použít prakticky jakékoliv dřevo. Nejčastěji se na výrobu používá kvalitní, řádně vysušené smrkové dřevo, které je velmi přesně strojově opracované. Nezapomeňte pak toto dřevo správně ošetřit, aby stále vypadalo jako nové a prodloužili jste životnost celé stavby. Dřevěné altány, pergoly a další zahradní přístřešky jsou v široké nabídce typů a pokryjí široké spektrum požadavků klientů. Některé pergoly mohou být rovné, bez sklonu střechy, jiné jsou zase se sklonem střechy a mohou mít i velmi dobré zastřešení. Jako střešní krytinu lze zvolit palubkový záklop se šindelem, oblíbené polykarbonátové desky či posuvný baldachýn. Altány zcela jsou standardně vybaven pohledovým palubkovým záklopem. Střešní krytinu může tvořit nenasákavá lepenka V13, nebo barevná asfaltová lepenka či asfaltový šindel. Pergolu můžete také nechat obrůst popínavými rostlinami jako je klematis nebo vinná réva.

Zahradní altán sedlo

Pergoly a altány

Pergoly a altány se dají využít i jako garážová stání nebo přístřešky na nářadí i jiné potřebné věci, které musí být pod střechou. Jejich masivní smrkové profily zaručují velkou odolnost proti povětrnostním vlivům a tvoří vkusný doplněk zahrady. Životnost zahradních pergoly, krytých posezení a altánů z masivního materiálu je mnohem delší díky kvalitě materiálu, který je řádně vysušený a kvalitně opracovaný. Spoje stojky s vaznicí se provádí na dlab a čep, u výrobků firmy Delta nenajdete nevzhledné kovové spojovací prvky. Vzhledem k velkokapacitní výrobě jsou altány i pergoly za velmi příznivé ceny se zachováním kvality a síly materiálu. Zdejší způsob výroby je velmi flexibilní a téměř každý výrobek lze přizpůsobit zákazníkovi přímo na míru včetně dopravy a montáže.

Zahradní pergola

Zahradní pergoly, krytá posezení a altány

Moderní zahradní pergola vyznává současný střídmý trend a může být doplněna posuvným baldachýnem. Pergola, která se staví a montuje ke zdi domu může tvořit praktický zahradní přístřešek, kde si můžete jen tak posedět nebo vychutnat s rodinou či přáteli chutné jídlo. Jaké zvolíte rozměry je jen na vás. Nejprodávanější jsou samostatně stojící pergoly se šířkou 3 m a libovolnou délkou. Pokud svou pergolu necháte opatřit rozpěrami, které zaručují opravdu velmi dobrou tuhost konstrukce i u větší šířky, budete mít velmi precizní stavbu s dlouhou životností. Zvolíte-li altán, může být třeba čtyřboký se stabilní konstrukcí ve zvolených rozměrech. Klasická robustní konstrukce vyrobená z hranolů KVH může mít i atypické rozměry.

Na objednávku
44.891,00 Kč s DPH
35.245,00 Kč bez DPH
42.646,45 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 450 x 470 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
28.072,00 Kč s DPH
20.880,00 Kč bez DPH
25.264,80 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 400 x 370 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
14.762,00 Kč s DPH
11.590,00 Kč bez DPH
14.023,90 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 300 x 270 cm, určena k montáži ke zdi domu. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°. Robustní a stabilní konstrukce.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube