Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Podle čeho vybrat materiál zahradního nábytku?

Podle čeho vybrat materiál zahradního nábytku?

Vloženo: 09. 02. 2022


Už se nemůžete dočkat na ranní kávu na zahradě nebo pořádnou letní grilovačku? Pokud vám k dokonalému zázemí schází zahradní nábytek, pomůžeme vám s jeho výběrem. Přečtěte si o všech výhodách a nevýhodách nejčastěji používaných materiálů.

Zahradní nábytek ze dřeva

Dřevo je mezi materiály už dlouhá léta favoritem. Se zahradou krásně ladí, je příjemné na dotek a nabízí velkou variabilitu. Od typu dřeva a jeho tloušťky se odvíjí odolnost a nosnost nábytku. A samozřejmě také cena. Dřevěné zahradní sety můžete pořídit za nižší jednotky tisíc i vyšší desetitisíce, pokud zvolíte masivní exotické dřevo.

Levnější bude dřevo smrkové nebo borovicové, za dub, buk nebo borovici severského původu zaplatíte více. Také ale více vydrží. Velmi vysokou kvalitou a odolností vynikají exotické dřeviny, jako je eukalyptus, severoamerický akát a velmi žádaný teak. Venku je můžete nechat klidně celý rok a vůbec jim neuškodíte. Musíte ale počítat s vyšší hmotností dřeva, která vám znesnadní manipulaci.

Jedinou nevýhodou dřevěného nábytku může být jeho údržba. Jednou za pár let je potřeba ho znovu natřít. Touto pravidelnou péčí ale výrazně prodloužíte jeho životnost. A taková práce se dřevem je pro leckoho spíše odměnou než utrpením. Při této činnosti můžete rovnou znovu natřít i váš zahradní domek nebo pergolu

Zahradní nábytek z ratanu

Umělý ratan je co do oblíbenosti hned za dřevem. Vypadá skvěle a má dlouhou životnost. Venku ho navíc můžete nechat i v dobách sněhu a mrazu. Má to ale jeden háček. Na trhu najdete obrovský výběr ratanového nábytku s naprosto odlišnou kvalitou. A tak vás už po jedné letní sezóně může čekat pořádné zklamání. Na co si dát při výběru pozor, aby ratanový nábytek něco vydržel?

V první řadě věnujte pozornost nosné konstrukci nábytku. Ta může bývá vyrobená ze dřeva, železa, oceli nebo hliníku. Nejlepší vlastnosti má konstrukce hliníková. Zajistí vysokou životnost a nosnost nábytku, zároveň ale nebude těžká. Dále zjistěte informace o kvalitě ratanového výpletu. Dobrým ukazatelem je garantovaná životnost ze strany výrobce. Někteří uvádí pět a více let, jiní pouhý jeden rok. To vám dá skvělou představu o tom, jaká je skutečná kvalita kupovaného nábytku.

Zahradní nábytek z betonu

Beton bývá nejčastěji kombinovaný se dřevem, protože sám o sobě v létě pálí a v zimě naopak studí. Betonový zahradní nábytek je velmi bytelný a odolný, ale také pořádně těžký. Proto je vhodný především pro umístění na trávník například k ohništi či grilu. Venku ho můžete mít po celý rok, je potřeba pečovat pouze o jeho dřevěnou část.

(Foto: Biano.cz)

Nejčastěji uvidíte betonový nábytek na veřejných prostranstvích. Pokud ale hledáte opravdu bytelnou zahradní sestavu, o kterou se nemusíte téměř vůbec starat, betonový nábytek vám dobře poslouží.

Zahradní nábytek z kovu

Kdo by si nepamatoval hliníkový kempingový nábytek s pruhovanými látkovými potahy? Hlavní předností hliníku je, že nekoroduje. To mu ještě ale samo o sobě nezajišťuje velkou odolnost. Aby hliníkový nábytek něco vydržel, musí být stěny použitých trubek silné alespoň 1,2 mm. Jinak brzy dojde k deformaci konstrukce a nábytek bude nepoužitelný. Hliník také velmi chladí, což je na každém z nás, zda to vnímáme jako výhodu nebo naopak. To však můžeme vyřešit polstrováním.

Další oblíbenou variantou kovového nábytku je ocel. Její předností je bezpochyby dlouhá životnost. Musí však být v nerezovém provedení nebo natřená antikorozní vrstvou. U nábytku z oceli ale počítejte s jednou nepříjemností, a tou je silná tepelná vodivost. V chladu tedy ocel bude studit a v horku zase pálit. Proto také bývá ocel často kombinována se dřevem.

Kovový nábytek je mnohdy vyráběný z odlehčených typů kovu. Sám o sobě tedy není nijak těžký. Nosnost nábytku ale závisí na konkrétním typu provedení.

Zahradní nábytek z plastu

I když dnes už plastový nábytek zdaleka nepředstavují jen bílá nevzhledná křesílka, postrádá šarm a útulnost všech výše zmíněných materiálů. Přesto je stále častou volbou pro chaty nebo jiná občasná letní sídla.

Výhodou plastového nábytku je především jeho nízká cena, velmi snadná manipulace, a tedy i uskladnění, a jednoduchá údržba. V čem ale značně pokulhává, je nízká nosnost a odolnost. Plastový nábytek podléhá povětrnostním vlivům, mění barvu vlivem UV záření a nečistot a často se láme a praská. Proto volte nábytek v tmavších barvách a s bytelnější konstrukcí.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube