Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Prosinec na zahradě: Na co nezapomenout před blížící se zimou?

Prosinec na zahradě: Na co nezapomenout před blížící se zimou?

Vloženo: 15. 11. 2020


Poslední měsíc v roce už toho není na zahradě tolik co dělat, ale i tak bychom se jí měli čas od času věnovat. V předvánočním shonu může být práce na čerstvém vzduchu vítaný relax, zatímco během svátků poslouží k protažení těla. Vyloučit nemůžeme ani sněhovou nadílku, a tak je potřeba být ve střehu.

Vaši pozornost si i v prosinci zaslouží především dřeviny, ale věnovat se můžete i záhonkům či trávníku. Jestli jste v listopadu nestíhali např. shrabat listí, posbírat poslední shnilá jablka a další ovoce a vůbec dát zahradu “do pucu”, teď je ten správný čas. Pokud si nejste jistí, co vaše zahrada potřebuje během jednotlivých ročních období, mrkněte na náš zahradní kalendář.

Prosinec na zahradě

Jak zazimovat okrasnou zahradu

Choulostivé rostliny by měly být zakryté listím, slámou či chvojím, abychom je ochránili proti mrazu i sněhu. Zakrytí občas zkontrolujte, může se stát, že ho odfoukne vítr.

Štíhlé dřeviny jako jsou túje a jalovce je dobré stáhnout pruhem juty nebo jiné netkané textilie a svázat je do kužele, aby se pod vahou sněhu neponičily jejich koruny. Keře, které by sníh mohl rozlomit, se často schovávají pod stříšky.

V případě, že na napadne mokrý sníh, není od věci ho ze stromů a keřů setřást, aby nebyly zdeformované. Bílou nadílku odstraňte také z živých plotů. Pokud budete odklízet sníh z cestiček, přihoďte ho k rostlinám - funguje jako izolace a zabrání promrzání půdy.

Pokud ještě nemrzne, můžete stále nasadit nové keře a stromky v okrasné i užitkové zahradě. Nezapomeňte také před tím než klesne teplota pod nulu zalít všechny neopadavé dřeviny. Vodu potřebují stálezelené keře jako rododendrony a azalky, u nichž hrozí, že zaschnou poupata a na jaře tak nevykvetou.

Jestliže na zahradě máte krmítko pro ptáky, ujistěte se, že okřídleným přátelům zajistíte pravidelný přísun potravy. V zimních měsících jsou totiž obzvlášť hladoví a pokud si na vaše “pohostinství” zvyknou, budou s krmením počítat a nemuseli by zvládnout přesunout se jinam, pokud ve vašem krmítku potravu nenajdou.

Krmítko pro ptáky

Návod na výrobu krmítka pro ptáky na zahradě

Prosincové práce v ovocné zahradě

Ovocné stromy, zejména ty mladé, zabezpečte před zvěří. Nyní je také perfektní příležitost na prořezání stromů, pokud jste to dosud nestihli. Jejich koruny jsou teď totiž bez listí přehledné, takže můžeme snadno vypátrat všechny odumřelé, napadené či jinak poškozené větve a výhony. 

Odstraňte ze stromů poslední plody a také starou borku a lišejníky, v kterých se skrývají škůdci. Očištěné kmeny a případně i spodní větve stromů natřete vápnem. Jedno kilo páleného vápna rozřeďte cca pěti litry vody. Bílá barva vápna odráží sluneční paprsky a zabraňuje tak popraskání kmenů během výkyvů nočních a denních teplot.

Zelenina ze zahrádky v zimě? Ale jistě!

I v prosinci můžeme mít čerstvou zeleninu přímo ze zahrádky. Pěstovat lze třeba zimní zelí, pórek, kapustu, zimní špenát, kadeřavou petrželku nebo sibiřskou cibuli. Zeleninu sklízejte postupně. Pokud udeří mrazy, zakryjte ji slámou nebo textilní fólií.

Pokud jste nestihli vysadit sadbový česnek a půda ještě stále nezamrzla, pořád to můžete udělat. Nakonec zkontrolujte, jestli jste někde nezapomněli poslední kousky zeleniny, jako třeba mrkev, petržel nebo červenou řepu.

Do půdy zaryjte koňský nebo kravský hnůj, který je skvělým zdrojem živin. Stejně tak můžete na záhon přes zimu sypat také dřevní popel, pokud topíte dřevem v krbu či kotli.

Zelenina v zimě

Co dělat v prosinci s trávníkem

Pokud je stále sucho a nemrzne, je dobré pamatovat také na vláhu trávníku. Bez vody by totiž uschly kořínky a tráva prořídla. V případě, že i teď tráva příliš roste, pro jistotu ji posekejte. Dlouhá stébla by na jaře dělala neplechu. Trávník můžete také lehce provzdušnit.

Zazimujte zahradní domky a altány

Nezapomeňte také na zazimování všech dřevostaveb. Zkontrolujte střechu zahradního domku - odstraňte listí a ujistěte se, že do stavby nezatéká. 

Pokud máte zahradní pergolu nebo altán, všechno z ní ukliďte a vymeťte všechny nečistoty. Životnost zásadně prodloužíte nátěrem, impregnací nebo lakem. 

Ideální je schovat celou pergolu pod krycí plachtu. Sáhnout můžete například po auto-plachtě, která poskytne altánu plnohodnotnou ochranu před chladem a sněhem. V případě opravdu štědré nadílky shazujte pravidelně sníh ze střechy, aby se nepropadla.

Zahradní domek

Nabídka zahradních domků

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube