Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Půdokryvné rostliny nahradí trávník a zpevní svah. Jaké vybrat?

Půdokryvné rostliny nahradí trávník a zpevní svah. Jaké vybrat?

Vloženo: 16. 06. 2021


Udržovaný a zářivě zelený trávník vyžaduje péči, dostatek světla a závlahy. Co když ale máte na zahradě zákoutí, kam se okrasný trávník nehodí? Využijte půdokryvné rostliny. Vypadají skvěle a jsou velmi nenáročné na údržbu. 

Co to jsou půdokryvné rostliny

Půdokryvné rostliny perfektně zpevní půdu i ve svahu. Dokážou zamezit erozi, prozáří stinné kouty zahrady a nahradí trávník. Tyto rostliny nedorůstají do výšky, ale rostou při zemi. Rychle pokryjí půdu a zabrání odpařování vody. Díky hustým kořenům si vystačí i s méně kvalitní půdou. Jsou tedy nejen estetické, ale také velmi praktické

Půdokryvné rostliny 

Půdokryvné rostliny mohou být kvetoucí, stálezelené nebo jen keře a dřeviny. Patří mezi ně například:

  • plazivé a stále zelené byliny: barvínek, bohyška, bergénie, iberka, mydlice a některé okrasné hluchavky
  • dřeviny: růže, jehličnatý jalovec 
  • trvalky: kopytník evropský, vrbina penízková, škornice
  • keře: třezalka kalíškatá, jalovec čínský, zimolez lesklý 

Půdokryvné rostliny

Půdokryvné trvalky

Trvalky jsou krásné, barevné, ale bohužel nedokáží pevně zpevnit svah. Nevytváří silné kořeny a navíc se mnoho druhů na podzim zatahuje. Tím se ztrácí přirozený pokryv půdy. Trvalky vysaďte do míst, kde budou především sloužit na okrasu. Perfektně se uplatní tam, kde není vhodné nebo možné vysázet trávník. 

Půdokryvné keře

Keře mají na rozdíl od trvalek silnější kořeny a více se hodí do svahu. N a výběr máte ze stálezelených nebo opadavých. Některé keře mají plody, které vydrží dlouho do zimy. Patří mezi ně například pámelník Chenaultova. Ale pozor, jeho bobule jsou jedovaté. Pokud hledáte nenáročnou rostlinu, která nepotřebuje příliš péče, sáhněte po Jalovci chvojka. Má čistě okrasný účel a hodí se do zahrad i do parků. 

Půdokryvné rostliny do stínu

Je vaše zahrada spíše zahalená do stínu než do ostrých slunečních paprsků? Nebojte, i vy si vyberte vhodné půdokryvné rostliny, kterým se u vás bude dařit. Stínomilné kultivary nevyhledávají přímý sluneční svit a mají menší květy. Za to ale nabízí okouzlující barevné listy. Patří mezi ně například bohyška, úrazník, škornice nebo barvínek. 

Příprava půdy a výsadba

Než se pustíte do vysazování půdokryvných rostlin, pečlivě si změřte prostor, kam je umístíte. Je důležité, aby jejich pokrytí bylo co nejhustší. Jaká je ideální vzdálenost? Trvalky umístěte přibližně 20 cm od sebe. Rychle rostoucí dřeviny by mezi sebou měly mít alespoň metr místa. 

Půdu nejdříve odplevelte a následně ji chraňte před vysycháním a před novým plevelem. Až půdokryvné rostliny vytvoří souvislý koberec, budete mít práci jednodušší. Na podzim z nich neodstraňujte spadané listí hráběmi. Mohli byste jemné rostliny poškodit. Listí raději posbírejte nebo použijte zahradní vysavač.  

Půdokryvné rostliny rychle vytvoří hustý koberec, kterým plevel jen tak nepronikne. Díky nim si můžete užívat krásné a snadno udržovatelné zahrady.

Půdokryvné rostliny


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube