Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Říjen - na co nezapomenout při práci na zahradě

Říjen - na co nezapomenout při práci na zahradě

Vloženo: 28. 09. 2016


I když bylo v září velice pěkné počasí, v říjnu už o babím létě nebude řeč. Pravý podzim je tu a zahradní kalendář na to klade důraz… Nezbývá nic jiného než se pořádně zahřát při práci na zahrádce, které se jistě najde dost. V říjnu se můžete těšit na poslední sklizeň a zároveň přípravu vaší zahrádky na další sezonu. Zapomínat by se nemělo ani na zahradní domky, které si zaslouží řádné zazimování stejně jako vaše chata.

Co všechno sklízíme

Nečekejte se sklizní posledních rajčat, okurek, lilků ani paprik, pokud budete čekat dlouho, můžou vám zmrznout. Naopak se sklizní čínského a pekingského zelí nemusíte spěchat, mírný mráz snesou. Se sklizní kadeřávku nespěchejte vůbec, je nejlepší, pokud projde mrazíkem. Z ovoce sklízíme hlavně dobře dozrálá jablka a hrušky. Jablka a hrušky vždy začněte česat odspodu z vnější části, díky tomu nepoškodí padající plody ty ostatní. Máte-li na své zahradě ořešák, jistě se už teď těšíte na vlašské ořechy, ty se sklízejí, až popadají.

Rajčata sklizeň

Hnojíme, zaléváme a vyséváme

Pokud některý záhon nebudete už zasévat je potřeba ho zrýt. Záhony, které později využijete například pro vysazování brambor nebo košťálovin, pohnojte. Použít můžete například chlévský hnůj nebo popel ze dřeva, s popelem ale opatrně. Naopak se úplně vyvarujte dusíkatému hnojivu, toto hnojivo se během zimy může jednoduše vyplavit. V říjnu je ideální čas na zasetí ovocných stromů či živého plotu. Mrkve, tulipány a česnek se snažte zasadit co nejdřív, aby se před první mrazem stihly zakořenit. Naopak po prvním mrazíku skliďte hlízy a také dosnu.

TIP: Jak na zazimování bazénu?

Zazimování jezírka

Rozrostlé vodní i příbřežní rostliny zredukujte a odstraňte z vody vše, co by mohlo zahnívat. Je dobré do jezírka přidat trochu vody, aby se nestalo, že zimní odpar odkryje pobřežní rostliny a vystaví se tak holému mrazu. Nezapomínejte jezírko pravidelně čistit od spadaného listí, aby zamrzlo hezky čisté.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube