Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Sedm rostlin, které kvetou venku na zahradě i v zimě

Sedm rostlin, které kvetou venku na zahradě i v zimě

Vloženo: 14. 12. 2018


Aby nám zahrada kvetla celý rok, je třeba do ní vysadit stromy, keře, rostliny a květiny, která budou kvést i v zimním roční období.

Pokud hledáte rostlinu, která by kvetla pořád, asi takovou nenajdete. Žádná rostlina od jara až do podzimu kvést prostě neumí. To ale neznamená, že by naše zahrada nemohla hýřit pestrými barvami po celý rok. Pojďme se podívat a zjistit, jaké jsou pro zimní roční období ty nejhezčí květiny a rostliny do zahrady. Většina rostlin v zimě sice odpočívá, ale jsou i takové, které jakoby se už nemohly dočkat jara. Jde třeba o vilíny, lýkovce, čemeřice, talovíny, z cibulovin sněženky, bledule a šafrány. Pokud není sníh a nemrzte, důležité je i zalévání rostlin v zimě.

Vilín - Hamamelis

Hamamelis intermedia neboli vilín prostřední je vyšlechtěný z japonského a měkkého vilínu. Jeho kultivary mají velké, nitkovité květy v barvách pohybujících se od světle žluté, přes odstíny oranžové, červené až po cihlově a rezavě hnědou. Zkuste sytě žlutý kultivar Arnold Primrose, měděno červený Fresia nebo oranžový Ruby Glow. Vilín vynikne jako solitér v prostoru, nebo na pozadí jehličnanů, kdy se v zimě bezlistý keř doslova obalí květy a září na dálku. Rostlina květy před mrazem chrání tak, že se při nízkých teplotách korunní plátky stáčí dovnitř květu a při oteplení se zase opět narovnávají.

Vilín

Lýkovec - Daphne

Daphne mezereum neboli lýkovec jedovatý je nízký keř vysoký asi 50 cm, někdy dosahuje až metrové výšky. Tvar a výška hodně závisí na osvětlení stanoviště. Pokud je místo zastíněné, vytváří lýkovec jen několik delších větví, na slunci je košatější. Větve lýkovců jsou ohebné a nepolámou se ani pod náporem množství sněhu. Podlouhle obvejčité až kopinaté, našedlé listy dlouhé přes 6 cm jsou v hloučcích na koncích větviček. Keř je zcela opadavý a vytváří růžové květy obklopující holé konce větviček. Jednotlivý květ je asi 10 mm velký, ale je jich nespočet a mají opojnou vůni.

lýkovec

Čemeřice - Helleborus

Helleborus niger neboli čemeřice černá, někdy taky zimní či sněhová růže. Své květy otevírá počátkem zimy. Jméno je odvozeno od černé barvy oddenku. Čemeřice černá je nejčastěji pěstovaný botanický druh u nás, dále je to čemeřice nachová Helleborus purpurascens a východní Helleborus orientalis. Čemeřice černá kvete nejčasněji v bílé barvě, čemeřice nachová má pozdější květy s okvětím uvnitř zeleně fialovým a vně purpurově fialovým. Čemeřice se liší barvou a velikostí květů, kvete bíle, růžově, purpurově i černomodře. Všechny druhy a kultivary jsou také okrasné listy.

Talovín - Eranthis

Eranthis hiemalis neboli Talovín je jedna z nejpůvabnějších zimních květin. Z podzemních oddenků vyrůstají v zimě vzrostné vrcholy a v únoru z nich vyrostou zářivě žluté, miskovité květy v barvě slunce. Na krátkých stopkách vypadají jako malá sluníčka na sněhu. Pak se stonek prodlužuje a při odkvétání se objevují na rostlině i listy. Vegetaci pak talovín ukončuje během jara, jeho listy zasychají a rostlina se zatáhne do svého mrazuvzdorného zásobního orgánu.

Sněženka - Galanthus

Galanthus nivalis - Sněženka podsněžník je vytrvalá cibulovina, která snadno tvoří malé dceřiné cibulky. Z cibulky pak vyrůstají zelené listy dlouhé asi do 20 cm. Květ je jemný, převislý a skládá se z 3. vnějších bílých okvětních plátků a také z 3. vnitřních bílých okvětních plátků se zeleným lemováním. Sněženky kvetou od února do dubna. Po odkvětu se pak na stvolech vytvoří tobolky se semínky a následně pak nadzemní část zaschne a zůstane pouze cibulka.

Sněženka

Bledule - Leucojum

Leucojum vernum neboli bledule jarní a Leucojum aestivum neboli bledule letní jsou dva druhy bledulí, které se vyskytují v České republice. Cibulky bledulí na jaře vykvetou do krásně sněhobílých květů a jsou i se sněženkami symbolem jara. Dorůstají do výšky 25 až 30 cm, kvetou v období od konce února až do dubna. Bledule jarní mohou být 10 až 30 cm vysoké, každý stvol je stočený nahoře do obloučku a nese jeden květ. Bledule letní je vysoce ohrožená s menšími květy než bledule jarní a kvete v dubnu až květnu.

Šafrán – crokus

Crocus sativus neboli šafrán či krokus je krásně kvetoucí trvalka, ale i bylina, jejíž usušené pestíky se používají i v orientální kuchyni. Vyšlechtěný krokus je původem z Malé Asie. Koření je vzácné a drahé. Odrůd krokusu existuje celkem dost. Pěstovat lze krokusy s různě velikými květy a barvami. Nejznámější krokusy jsou se žlutými, lila, fialovými, modrými, růžovými, purpurovými a bílými květy. Velmi zajímavý je kultivar krokusu s pruhovanými květy.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube