Košík je prázdný

Solární energie a její využití

Vloženo: 04. 12. 2015


Solární panely byly ještě před několika lety spíš experimentální záležitostí pro velké korporace těžící ohromné množství kWh, které jsou následně přeměněny na úctyhodné množství peněz. Doba se však změnila, a tak si solární panely pořizuje postupně víc a víc jedinců či rodin na své domy, chaty, chalupy, nebo dokonce celé firemní haly. Solární panely mají aktuálně životnost stanovenou na příjemných 25 let. Pomocí solárních panelů si můžete ve svojí domácnosti zajistit přísun elektřiny, pomocí tzv. fotovoltaických panelů, nebo naopak přísun tepla, o ten se zase postarají solární kolektory.

Fotovoltaické panely

Jak již bylo zmíněno, tak fotovoltaické panely slouží k výrobě elektřiny. Tyto panely pro svojí práci využívají tzv. fotovoltaického jevu, který některým z nás mohl utkvět v hlavě ještě z hodin fyziky. Přeměněná elektrická energie pomocí solárních článků je následně přenášena rovnou do akumulátoru, spotřebiče nebo rozvodné sítě a připravena na volné použití.

Solární kolektory

Ty slouží úro zdroj tepla, který může být následně použit pro slabší přitápění, či ještě používanější – ohřev vody. Takže naopak od Fotovoltaických panelů pracují na principu přeměny slunečního záření na tepelnou energii. Jedná se tak o nejjednodušší způsob využití slunečního záření, a tedy i o nejpoužívanější.

Tím hlavním je světlo

Ano, je to opravdu tak, jelikož solární panely pracují na principu přeměny světla na energii elektrickou či tepelnou, tak si musíme hlavně uvědomit, v jaké lokaci se nachází naše stavení, ať už chata, chalupa nebo dům. Protože jsou na našem území místa, kde z celých 24 hodin dne svítí slunce mnohem méně, než jinde, a naopak. To je jedna z věcí, na kterou lidé často při nákupu nemyslí, pomoci by vám s tím mohla následující interaktivní mapa, na které můžete vidět mapu s barevnými hodnotami od 1400 do 1800 hodin.

 

Samozřejmě se nebojte, že by vaše solární panely nesbíraly energii bez plného slunečního záření, pro jejich funkci totiž postačí i normální denní světlo, výsledek však bude slabší.

Výhody a nevýhody solární energie

Jako všechno, i solární energie má svoje pro a proti. A je asi dost důležité si nejdříve tyto body uvědomit, ještě před samotnou investicí.

Výhody solární energie

Vzhledem k tomu, že slunce je aktuálně nevyčerpatelným zdrojem energie, je to kvalitní investice na hodně dlouho dobu. Díky tomu, že je to nevyčerpatelný zdroj, jedná se o energii, která nám je dostupná zcela zdarma a můžeme se těšit z nízkých provozních nákladů. Velká životnost, ta je stanovena na 20 až 25 let a po uplynutí této doby se jen postupně snižuje účinek, takže za příznivých podmínek se může stát, že svoji práci budou panely plnit práci mnohem déle.

Nevýhody solární energie

Nelze tento zdroj energie využít jako celoroční záležitost, vzhledem ke zhoršeným podmínkám například během zimního období. Za určitých podmínek je také potřeba investovat vysoké počáteční investice.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube