Košík je prázdný

Tipy nejen na letní grilování

Vloženo: 16. 06. 2017


Kdo by nemiloval grilování - rozpálený gril, voňavé dobroty, skvělá nálada, rodina a přátelé. Už v dnešních dnech můžete na ulici ucítit, jak sousedi na zahradě grilují. Jelikož je grilování tolik oblíbené, dokonce i majitelé bytů čím dál častěji grilují na svých balkonech. Odkud vlastně grilování neboli barbecue pochází? Do Evropy se barbecue dostalo ze Spojených států amerických, kde je i do dnes velice populární a pro mnoho lidí je zde grilování nedílnou součástí života.

Jaký gril zvolit a jak ho zvolit?

V dnešní době je trh doslova přehlcený různými druhy grilů, nejobvyklejší jsou grily plynové, elektrické, vodní a grily na dřevěné uhlí. Než se rozhodnete pro určitý druh grilu, musíte se zamyslet, jak často budete grilovat nebo kde nejčastěji. Důležité jsou i rozměry grilu, protože je dobré myslet i na to, kam gtil umístíte mimo sezónu, pro jeho uskladnění je vhodný například sklep nebo zahradní domek na nářadí.

Grilování

Bezpečnost na prvním místě

Při grilování je zapotřebí dbát stejné opatrnosti, jako u rozdělávání ohně. Tedy aspoň pokud nechcete, aby vaši grilovací party navštívili hasiči. Velice důležité je samotné umístění grilu. Dejte pozor, aby dým a žár nezapálil větve stromů, takže pokud můžete, najděte takové místo, na kterém toto riziko nehrozí. Snad ještě více nebezpečné jsou odletující jiskry, mějte tedy oheň celou dobu pod dohledem. Grilování je v dnešní době opravdu velice oblíbené, proto čím dál častěji grilují i lidé žijící v bytech, grilují na svých balkonech. Zde s největší pravděpodobností nehrozí, že zapálíte větve stromu, ale může dojít k zapálení záclon nebo sousedova prádla, které suší. Jistě je vhodné souseda dopředu obeznámit s tím, že budete na balkoně grilovat, abyste předešli případným nepříjemnostem. Vždy gril instalujte a používejte přesně tak, jak je uvedeno v návodu, grily vyrobené podomácku vám raději nedoporučujeme používat. V neposlední řadě v žádném případě nepalte v grilu odpadky a jiné nevhodné látky. Bezpečnosti není nikdy dost, i když dodržíte veškeré předpisy, je dobré mít při ruce připravenou zásobu vody pro případ nenadálé události.

TIP: Jak postavit zahradní gril svépomocí

Pravidla marinování

Základní marináda je jasná - olej a různé bylinky. Pokud nemáte čas na přípravu složitější marinády, věřte, že klasika v podobě oleje a bylinek vás nezklamou. Samozřejmě na internetu najdete různé marinády, které se hodí k jednotlivým druhům masa. Aby mělo maso správnou chuť, musí být celé ponořené v omáčce či oleji a je dobré ho mít přes noc v lednici naložené. Pokud se bojíte, že bude maso tuhé, můžete ho naložit do marinády s bílým jogurtem, citronovou šťávou nebo ananasovou šťávou.

Jak poznám, že je maso hotové?

Velký pomocník je v tomto případě zapichovací teploměr, kterým zjistíte, jakou teplotu má grilované maso. Například drůbeží maso a ryby stačí grilovat krátce a teplota uvnitř masa by měla být okolo 80 stupňů. Jestliže se pustíte do grilování steaků, zkuste ho po ugrilování nechat chvilku odstát. Díky pár minutám prostoupí šťáva celým masem a chuť steaku bude mnohem výraznější. Pokud chcete pořádně šťavnatý steak, osolte ho až po ugrilování, protože kvůli soli se z masa vypařuje voda. Nebo si pořiďte grilovací lávový kámen - při grilování na kameni totiž zůstává maso vždy krásně šťavnaté.

Grilování masa

Bezmasé pochoutky nejenom pro vegetariány

I milovníkům masa se může stát, že chtějí vyzkoušet něco jiného než jenom grilované klobásy a steaky. V tom případě neváhejte ochutnat různé druhy sýrů, jako např. hermelín. Hermelín můžete obalit v grilovacím koření a přidat k němu i plátek šunky, místo kečupu a hořčice k němu pak můžete použít například brusinkovou omáčku. Cibule, cuketa, paprika, houby a další druhy zeleniny jsou ugrilované velice chutné. Vedle zeleniny však můžete grilovat také ovoce, výborný je ananas, broskev a dokonce i banán, ten však grilujte ve slupce.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube