Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Udělejte z prací na zahradě zábavu. Děti vám rády pomohou.

Udělejte z prací na zahradě zábavu. Děti vám rády pomohou.

Vloženo: 11. 05. 2019


Přemýšlíte, jak zapojit do práce na zahradě i děti? Možná vám bude práce trvat o něco déle a nebude vše přesně podle vašich představ, ale společně strávený čas je ten nejlepší. Děti to bude bavit a mnoho se naučí jen tím, že to od vás odkoukají.

Hrabání listí a trávy

Po zimě je třeba listí a suchou trávu shrabat na hromady. Místo velkých hrábí můžete dětem pořídit menší hrabičky. Bude se jim s nimi lépe pracovat a rády vám pomohou. Hromádky mohou odvážet i na kompost, pokud budou mít menší kolečko či kárku. Občas je můžete svézt ve velkém kolečku.

Zahradní jezírko

Zahradní jezírko poslouží jako pítko pro ptáky a domov pro pulce a žáby. Stačí vyhloubit jámu, použít starou pneumatiku a vnitřek pak vyložit pevnou plastovou fólií. Pak vysypat dno malými oblázky, kraje obsypat hlínou a doplnit kameny. Kolem společně s dětmi vysázejte drobné rostliny.

zahradní jezírko

Sázejte stromy

Pusťte se s dětmi do sázení stromků, keřů i trvalek. Nechte děti, ať si vyberou strom či keř, který jim udělá radost. Pak o něj mohou každoročně pečovat, zalévat ho a sledovat, jak roste. Z úrody se pak těšit v době, kdy začnou práce na zahradě v červenci a srpnu. S radostí mohou sklízet ovoce.

Vysévejte na záhony

Vytvořte dětem vlastní záhon a nechte je, ať si vysejí vlastní zeleninu, třeba ředkvičky. Děti baví i popínavé rostliny, jako fazole, hrášek, čočka a okurky. S malým rýčem se mohou pustit i do rytí zahrady. Nechte je, ať si to udělají po svém. Budou mít radost z pěstitelských úspěchů.

Předpěstujte sazeničky

Děti často baví předpěstování sazeniček. Plnění kelímků zeminou jim připomíná bábovičky. Můžete využít kelímky od jogurtů, uříznuté pet lahve i kartony od mléka a džusů. Do kelímků lze přepichovat naklíčená semínka z truhlíků, pařenišť a fóliovníků.

Stavějte domečky a ptačí budky

Občas si dejte s dětmi pauzu a postavte domečky pro ježky nebo skřítky. Postačí pár klacíků, kamínků, šišek, mechu, listí i slámy. Vytvořte i domeček pro škvory, kteří se živí hlavně mšicemi. Stačí starý květináč, kus drátu, pevné sítko a sláma. Postavit můžete i budku pro ptáčky. Pořiďte dětem zahradní domky a zahradní houpačky. Upozorňujte děti na jedovaté rostliny a na nebezpečí práce s ostrým zahradním nářadím. Důležitá je také i ochrana proti klíšťatům.

Zahradní domek ze dřeva


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube