Košík je prázdný

Víte čím nejlépe topit v krbu?

Vloženo: 14. 11. 2018


I když máte ta nejlepší krbová kamna či krb, nezajistí vám maximální výkon a nízkou spotřebu dřeva, když nebudete topit správně a vhodným dřevem.

Spalování dřeva je chemický proces při kterém se vytváří teplo. Každé dřevo má trochu jiné chemické složení a jinou vlhkost, proto i jinak hoří a má jinou výhřevnost. Podívejme se, jaké dřevo použít třeba při vytápění zahradního domku.

Vlhkost dřeva

Vlhkost dřeva má zásadní vliv na jeho výhřevnost a proto musí být řádně proschlé. Ideální vlhkost dřeva pro topení v krbu a kamnech je do 20 % a čerstvé dřevo má asi 50 %. Navlhlé dřevo má o dost nižší výhřevnost, protože je mnoho tepla spotřebováno na odpaření vody. Navíc uvolňuje velké množství dýmu a dehtu, zanáší ohniště, znečišťuje žáruvzdorné sklo a ucpává komín. Krbová kamna plná dehtu mají nižší účinnost a jejich životnost se snižuje.

krb

Vhodné dřevo na topení

Dřevo na topení v krbových kamnech a krbu má vysychat 2 roky. Pro rychlejší proschnutí velká polena naštípejte na polínka. Dřevo skladujte na větraném místě krytém před deštěm a proto si pořiďte dřevník na dřevo. Použijte tvrdé dřevo, jako dub, buk, jasan, habr a dřevo z ovocných stromů. Hoří sálavým plamenem a tvoří dostatek rozžhavených uhlíků, ze kterých hodiny sálá teplo. Bříza, lípa, kaštan, topol, vrba či akát mají měkké dřevo, hoří rychle a hodí se na zátop. Jehličnany mají nižší výhřevnost, hoří rychle, pryskyřice způsobuje vystřelování uhlíků, zanáší a ucpává komíny.

Nevhodné dřevo

Nevhodné je chemicky ošetřované dřevo, železniční pražce a lisované dřevotřískové desky, které znečišťují topeniště i komín a spalováním vznikají nebezpečné toxické exhaláty či výpary. Dále jsou to staré palety, překližka, voskované předměty a odpadky. Existují firmy, které vám za příplatek přivezou dřevo až před dům. Může být už v polenech nebo v metrovkách ke zpracování a proschnutí.

Dřevěné brikety

Surovinou pro výrobu ekologických dřevěných briket jsou čisté dřevěné piliny. Po vysušení jsou vysokým tlakem mechanicky bez pojiva slisovány do kompaktní brikety. Tvar válce s dírou uprostřed má větší povrch, lepší přívod kyslíku a dokonalejší hoření. Povrch brikety je odolnější proti vzdušné vlhkosti. Náklady jsou u briket trochu vyšší. Zkusit ale můžete noční brikety s větší a delší výhřevností.

Pořiďte si dřevník na dřevo

Na objednávku
33.517,00 Kč s DPH
24.930,00 Kč bez DPH
30.165,30 s DPH
SLEVA 10.00%

Srubový dřevník s pultovou střechou ze síly stěny 28 mm, o půdorysném rozměru 250x250 cm. Kvalitní, řádně vysušené a řemeslně opracované řezivo.

Na objednávku
41.019,00 Kč s DPH
30.510,00 Kč bez DPH
36.917,10 s DPH
SLEVA 10.00%

Srubový dřevník s pultovou střechou ze síly stěny 28 mm, o půdorysném rozměru 350x250 cm. Kvalitní, řádně vysušené a řemeslně opracované řezivo.

Na objednávku
33.638,00 Kč s DPH
25.020,00 Kč bez DPH
30.274,20 s DPH
SLEVA 10.00%

Srubový dřevník s pultovou střechou ze síly stěny 28 mm, o půdorysném rozměru 300x200 cm. Kvalitní, řádně vysušené a řemeslně opracované řezivo.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube