Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Víte, jak pěstovat Živé kameny - Lithops?

Víte, jak pěstovat Živé kameny - Lithops?

Vloženo: 12. 01. 2019


Živé kameny nebo také živé oblázky, latinsky Liothops, jsou od opravdových kamínků téměř nepoznatelné. Původem pochází ze suchých písčitých pouští jižní a jihozápadní Afriky. Tyto rostliny rostou velice pomalu. Dva tlusté a masité listy rostou přitisknuté k sobě a uprostřed jsou rozděleny zářezem. Barvy a vykreslené vzory jsou velmi rozmanité. V malé štěrbině se objevují květy podobné sedmikráskám v bílé, růžové nebo žluté barvě. Mladé sukulenty vám vykvetou asi po 2 až 3 letech.

Jedinečné sukulenty

Živé kameny na první pohled vůbec nevypadají jako rostliny. Připomínají běžné oblázky. Ve skutečnosti se v těchto živých kamenech skrývá neobyčejně krásný a velmi zajímavý květ. Nemají vůbec žádný stonek. Rostlinu tvoří dva sukulentními listy. Kvetoucí živé kameny můžeme přirovnat ke kaktusům. Jsou s nimi také příbuzné a obdobně se o ně musíme i starat. Odborný název rodu Lithops je složenina původně řeckých slov lithos neboli kámen a apsis neboli podobný.

živé kameny

Jedinečné Lithopsy

Nejznámější odrůdy snadno seženete jako hotovou rostlinu, nebo si je vypěstujete sami. Živé kameny kvetou většinou v letních měsících a na podzim. Barva květů je nejčastěji sněhově bílá, jasně žlutá a někdy i růžová. Lithopsy mají přes zimu změklé listy, které se od sebe oddělují. Substrát musí být bohatý na minerální látky. Prvních květů se dočkáte až za několik let od výsevu. Zpravidla vykvetou asi po třech letech.

Odrůdy Liothops

  • Liothops bella - světle hnědá barva s tmavou kresbou a bílými květy
  • Liothops fulleri – šedozelená barva a se skvrnitým vrcholem
  • Liothops comptonii – zelenohnědá barva s purpurovými okénky a žlutými květy
  • Liothops margeretae – modrošedá barva
  • Liothops pseudotruncatella - olivově zelená barva s hnědou kresbou
  • Liothops salicola – šedá barva se zeleně skvrnitým vrcholem
  • Liothops testiculare - zelenkavě bílá barva
  • Liothops turbiniformis – hnědá barva se žlutými květy

Jak pěstovat živé kameny

Jedinečné bílé, růžové a žluté květy vám budou odměnou za vaši péči. Objevují se na rostlině od září do října. Dosahují výšky pouze 2 až 5 centimetrů. Při správné péči jde o dlouhodobou pokojovou rostlinu. Má ráda sucho, takže stejně jako kaktusy nesnáší přelití. Zjara ji zaléváme slabě, v létě pak zálivku zvýšíme. Interval by měl být asi 14 dní, zpravidla v tuto dobu substrát úplně vyschne. Přes zimu by měly být rostliny uskladněny v chladnější, ale stále světlé místnosti. V zimě necháme zeminu zcela vyschnout a rostlinu nezaléváme. V tuto dobu staré listy uschnou a následně jsou nahrazeny novými listy. Rostlinu nikdy nehnojíme.

Liothops

Teplota a světlo při pěstování

Jako substrát použijte písčitohlinitou půdu, zakoupit lze přímo substrát pro kaktusy. Rostliny nejsou mrazuvzdorné, takže je nelze nechat venku. V zimě by neměla teplota klesnout pod 10 ˚C. Některé sukulenty však snášejí i nízké mrazy přibližně do 4 °C. Vyhovuje jim běžná pokojová teplota. Vyžaduje světlé stanoviště, dobře snáší i přímé slunce. Při nedostatku světla rostliny ztrácí barvu a blednou. Jejich listy jsou pak mdlé barvy a natahují se do výšky. Rostliny přesazujeme jen v případě potřeby. Teprve když nám kořínky rostliny vyplní celý květináč, můžeme je přesazovat.

Množení živých kamenů

Pro zvýšení pěstebního efektu se na misku, nebo jinou nádobu, ve které rostliny pěstujete, navršují nahoru na substrát další oblázky a kameny. V době kvetení se pak tyto živé kameny mezi oblázky ještě mnohem více vyjímají. Množit je lze kromě semen i opatrně oddělením trsů. Při množení semeny vám vyklíčí za 6 až 12 týdnů. Živé kameny je možné zakoupit ve specializovaných obchodech a jarních zahradnických výstavách.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube