Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Víte, které rostliny zalévat i v zimě?

Víte, které rostliny zalévat i v zimě?

Vloženo: 28. 12. 2016


I rostliny, které jste uložily ke spánku, potřebují přes zimu trochu té vody. Není nic zvláštního, že v dnešní době neprší ani nesněží, proto můžou rostliny v zimě trpět suchem.

Se stromy to příroda vymyslela dobře...

Stromy shazují na podzim své zelené šaty, aby se připravily na proměnlivé roční období. V zimě je světla málo a navíc se vláha lehce změní v led, tím pádem je pro stromy nedostupná. Strom by tedy s listy velice strádal. Listy nejsou odolné vůči mrazu a navíc by spotřebovaly příliš mnoho vody, kterou opadaný strom využívá lépe. Bohužel zahradní dřeviny to mají v zimě mnohem těžší, listy na zimu neshazují.

Jak v zimě zalévat?

Listy stálezelených rostlin jsou odolnější, silnější a tužší. Na zimní období neshodily listí, což je pro vás jasné znamení, že vláhu potřebují i v tomto chladném období. Avšak nepotřebují tolik vody jako v teplém období a období růstu. V zimě nejvíce trpí suchem mladé rostliny, například mahónie nebo rododendrony. Jakmile se tedy teploty přehoupnou nad nulu, dopřejte jim vetší dávku zálivky najednou. Díky větší zálivce se voda dostane až ke kořenům. Pokud půdu pokryjete slámou, listím nebo kůru, snížíte riziko vyschnutí rostliny. Jestliže máte na své zahradě okrasné jehličnany, je dobré si vzpomenout i na ně. Pokud v zimě nenapadne sníh ani neprší, zalévat byste měli i trvalky a přezimující zeleninu.

Peřina jako peřina

Stejně jak my v zimě vyhledáváme pořádné přikrývky, tak i pro rostliny jsou sněhové peřiny ideálním přikrývkou. Sníh je skvělou izolací a navíc přináší potřebný přísun vláhy. Pokud tedy odhazujete sníh, přihoďte i něco na záhony.

Barevná zima

Je pravda, že není moc rostlin, které by v zimě na zahradě zářily barvami. Pokud vám tedy chybí barevné květy, pořiďte si pokojové rostliny, které kvetou celoročně, nebo ty co rostou jenom v zimě. Za jednu z nejvděčnějších rostlin je považována africká fialka, ta snáší suchý vzduch a pokvete vám i v zimě. Krásnou ozdobou každého bytu jsou i azalky a bramboříky.

Azalka


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube