Košík je prázdný

Vše o kompostování na zahradě

Vloženo: 19. 12. 2016


Pokud zvažujete kompostování a máte menší zahradu, kompostér pro vás bude ideálním řešením. Nejenže kompostéry šetří místo, ale během chvíle vám vyrobí kvalitní hnojivo. Přeměna materiálu se díky uzavírání zkrátí o polovinu. Do kompostéru je možno přidávat i domovní odpady, navíc nezapáchá a nebude vábit hmyz ani drobná zvířata.

Jaký kompostér máte vybrat?

Základem dobrého kompostéru je, aby neměl dno, protože se do kompostované hmoty musí dostat červi, žížaly a různé mikroorganismy. V půdě však žijí i drobný hlodavci, je tedy vhodné vybrat kompostér, který má mřížku, ta zabrání průniku hlodavcům. Hmota v kompostéru musí tlít, ne hnít. Proto musí být v plášti otvory, kterými se dovnitř dostává vzduch. Zvolte kompostér, který bude mít dostatečně velký otvor v horní části, budete tam vysypávat i trávu z koše sekačky. A bez bočních dvířek to nepůjde už vůbec, ty slouží k odebírání již hotového kompostu.

TIP: Jak na solární panely na zahradním domku

Jak s kompostem začít?

Rozlišují se dvě skupiny odpadu – zelený, který je bohatý na dusík, a hnědý, ten je bohatý na uhlík. Do zeleného odpadu patří tráva a zbytky zeleniny a ovoce. Hnědý odpad je suchý a tvrdý, řadí se do něj např. větve a papír. Nejprve do kompostu vložte 15 cm vrstvu hnědého odpadu. Pak vložte vrstvu zeleného odpadu. Vždy odpady střídejte, proto když posečete trávu, neházejte trávu do kompostéru bezmyšlenkově, vytvořte vrstvy, které proložíte větvemi nebo lepenkami. Jestliže chcete proces kompostování co nejvíce urychlit, hrubé části předem rozdrťte.

kompost

Co patří a nepatří do kompostu?

Do zeleného odpadu patří čerstvě posekaná tráva, hnůj, kávový lógr, čajové zbytky, čerstvé listí a samozřejmě ovoce a zelenina. Do hnědého odpadu zase patří sláma, suché listí, papírové utěrky a ubrousky, piliny, obaly a skořápky od vajíček, ořechové skořápky nebo větvičky. Do kompostu rozhodně nikdy nepřidávejte kosti a zbytky masa, slupky z tropického ovoce, popel z uhlí, plasty, sklo, kov, barvy a ředidla, časopisy, výkaly ani pleny. Důležité je udržovat kompost dostatečně vlhký, proto ho občas zalijte, také je dobré ho minimálně jednou za měsíc promíchat.

 

Foto: ekolid.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube