Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Vytvořte si zahradní udírnu svépomocí

Vytvořte si zahradní udírnu svépomocí

Vloženo: 18. 06. 2018


Nejdříve se rozhodněte, na jakém místě krb chcete. Rohové krby jsou elegantní a stylové, výstavba je ale složitější. Pokud si chcete postavit krb svépomocí jen vlastními silami, zvolte pro začátek přímý model. Z konstrukčního hlediska je jednodušší a nezapomeňte na udírnu. Nedá vám moc práce navíc a můžete připravovat širší spektrum pokrmů. Zahradní pergoly a altány doplněné zahradní udírnou dostávají větší rozměr.

Důležité základy

Zděný zahradní krb s udírnou je dost těžký a váží až několik set kilogramů, proto jsou důležité poctivé základy postavené pod ním. Pokud to opravdu chcete vzít z gruntu. Doporučujeme alespoň 15 cm vysokou vrstvu železobetonu, která udrží jeho velkou váhu. Pokud základy nepodceníte, krb s udírnou vám nebude sedat a praskat.

Oddělte topeniště pro udírnu

Samotné krby postavíte i na ploše 1 m². Krb s udírnou bude zabírat větší plochu. Topeniště pro udírnu udělejte oddělené alespoň 1,5 m od prostoru pro uzení masa, ryb, klobás či sýrů. Sklon kouřovodu má být alespoň 5 cm na 1 m. V prostoru nad kouřovodem vytvořte přípravnou plochu pro snadnou úpravu potravin.

Stavba krbu s udírnou

Výška topeniště pod roštem i roštu je individuální. Ideální je, když máte při svěšených rukou pokrčené lokty do pravého úhlu. Do této výšky dejte i rošt. Pod roštem musí být alespoň 5 cm místa na propadávání popela. Krb stavějte ze šamotových cihel odolávajícím vysokým teplotám. Komín vytvořte ve tvaru kužele, aby dobře táhl. Musí být dostatečně velký, kvůli prostoru pro uzení. Vybavte jej dvířky a vrchní klapkou na snadnou regulaci kouře.

Množství uzených potravin

Pokud chcete udit velké množství masa, klobás, ryb, sýrů a zpracovat i celé prase, je nutno postavit domek s plechovou vnitřní udicí komorou obezděnou šamotovými cihlami s dostatečnou tepelnou setrvačností. Snadno udržíte potřebnou teplotu k uzení bez velké námahy i bez rychlého zchladnutí.

Stavba dřevěné udírny svépomocí

Méně náročná je stavba dřevěné udírny, vhodná zejména k uzení ryb, menších kousků masa, klobás i sýrů. Dřevěné udírně postačí jako udicí komora jednoduchá bedna. Přístupem do udicí komory je shora výklopné víko, opatřené plechovým komínkem. Udírnu stavějte takzvaně na hraně terénní vlny. Umožní vám lépe dodržet výškový rozdíl mezi udicí komorou a ohništěm.

zahradní udírna

Zdroj: chatar-chalupar.cz

Kouř a kouřovod udírny

Kouř z ohniště do udírny přivádíme pomocí kouřovodu. Dobré je použít keramickou rouru o délce alespoň 1,5 m a s vnitřním průměrem 25 až 30 cm. Roura má zachovávat velmi mírný spád už od vyústění na dně udicí komory až k ohništi. Ohniště stavějte ve formě uzavřené komory s rozměry minimálně 30 x 50 x 30 cm ze šamotových cihel, klinker neb ohnivzdorných komínových zvonivek.

Od stropu až k podlaze

Strop ve formě překladu postavte ze šamotových desek či pálených tvarovek. Ohniště lze ponechat bezroštové, ale nutná jsou dobře těsnící dvířka. Na vyzdění se používá šamotová malta či kamnářský tmel. Na dno udicí komory nad vyústění kouřovodu pak položte na rošt na nožkách misku na odkapávání tuku zajišťující rozptýlení kouře stoupajícího do stran k uzeným potravinám. Vedle udírny využijete i dřevníky pro palivové dřevo.

Krb a domácí udírna

Domácí udírna je vyšší level klasického grilu nebo zahradní pece. Rozšíří možnosti přípravy různých jídel a pochutin. Stane se zcela nepřehlédnutelnou dominantou vaší zahrady, zahradního přístřešku nebo dvorku. Pokud si postavíte pěknou udírnu sami, budete z ní mít velkou radost. Jednodušší řešení představuje využití zahradního krbu, různých typů uzavřených grilů a speciálních amerických udíren z kovu. Variantou je i udírna elektrická na bukové štěpky. Klasika je ale prostě klasika.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube