Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Zajímavé mýty o trávníku, které možná neznáte

Zajímavé mýty o trávníku, které možná neznáte

Vloženo: 17. 03. 2019


Jako každá rostlina, potřebuje i trávník správnou údržbu. Mohou jej napadnout i choroby. Pokud mu věnujeme dostatek času už při zakládání, můžeme se pozdější vyhnout problémům vyhnout.

Trávník je na údržbu nenáročný

Trávník potřebuje kyprou, propustnou půdu s dostatkem živin. Kvalitní travní semeno zajistí rychlý a rovnoměrný růst. Trávník se musí pravidelně sekat, jinak řídce a málo roste a objevuje se plevel i mech. Pravidelné sečení jej zahušťuje. Na kraj dejte ploché kameny, obrubník nebo trvalky.

Trávník musíte denně zalévat

Mnohem lepší než denní zálivka je méně častá a intenzivní závlaha. Postačí třeba dvakrát týdně, nejlépe brzy ráno, alespoň půl hodiny. Voda do půdy vsákne do hlubších vrstev a ke kořenům. Při časté zálivce tráva koření jen ve vrchní vrstvě, trávník rychle vysychá a usychá.

trávník

Na druhu trávy nezáleží

Pro různé půdy a podmínky existují speciální travní směsi. Jiné složení má golfový trávník, kde vás naštve každý krtinec a jiné louka. Jsou směsi pro chudé půdy, do stínu i na slunce. Žádný trávník nevydrží intenzivní namáhání nebo trvalý stín. Na tyto plochy patří štěrk nebo poléhavé trvalky.

Trávníkové koberce vytvoří rychlý trávník

Půdu musíte důkladně nakypřit a doplnit kompostem. Povrch je třeba zbavit kamenů a urovnat. Rolovaný trávník pak dobře přitisknout celou plochou k zemi pomocí zahradního válce, aby zakořenil. Potřebuje hodně vody. Nesmí přerůst, sekejte jej na 6 cm a zkracujte jen o 3 cm.

Mech se v trávníku objevuje jen ve stínu

Tvorbu mechu ovlivňuje kvalita půdy, vyhovují mu kyselé. Daří se mu v těžkých půdách, s vyšší či nižší vlhkostí, při nedostatku živin, na místech poškozených nízkým sekáním, u stromů, které mu berou vláhu a živiny, ve stínu nebo pod listím, které neodstraníte. Trávník potřebuje 5,5 až 7 pH.

Speciální hnojivo pro trávníky je nutnost

Na trávník stačí kompost. Průmyslová hnojiva mohou i uškodit. Kompost živiny dodává dlouho a postupně. Dostatečně vyzrálý a prosátý kompost rozhoďte po trávníku a před deštěm jej železnými hráběmi zapravte mezi stébla. To pak můžete během června, srpna a na podzim zopakovat.

Sekat je nutné co nejhlouběji

Krátký trávník je citlivý a při dlouhodobém dešti se v něm tvoří mech. Před dovolenou jej sečte na normální výšku a po návratu na dvakrát. Mulčujte v suchém počasí, ne ve vlhkých půdách a ve stínu. V lehkých písčitých půdách nejsou mikroorganizmy na zpracování. Mulčujte při sekání krátké trávy.

sekačka

Nebudu sekat a vytvořím louku

Běžné travní směsi obsahují jen semena různých trav. Náletové rostliny sekáním vyhubíte. Pro kvetoucí louku volte druhy, které na stanovišti přirozeně porostou. Louka se seče jen dvakrát do roka.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube