Košík je prázdný

Zazimování bazénu, jak na to?

Vloženo: 26. 09. 2016


Teplé dny pomalu odcházejí, proto je dobré připravit váš bazén k zimě. Pokud chcete, aby váš bazén vydržet co nejdéle a bez velkých problému, je potřeba ho pořádně zazimovat. Svou roli v dobrém zazimování jistě plní i načasování. Zazimování by mělo proběhnout, dokud nejsou noční teploty trvale pod nulou a teplota vody by měla být mezi 10 až 15 stupni. Správné zazimování lze provést jen tehdy, pokud je voda čistá.

Čistota je základ

Začněte tím, že vyndáte schody z vody, pak je očišťte a uložte do sklepa či zahradního domku. I před zimou je potřeba síťkou vybrat z bazénu plovoucí nečistoty a očistit dno pomocí vysavače. Důležité je myslet i na filtraci, kterou musíte důkladně propláchnout pro odstranění veškerých nečistot. Nyní upravte pH vody a množství chloru, pH vody má být v rozmezí 6,8 až 7,4 a chloru má být 0,3 až 0,5 mg/l. Nyní můžete snížit hladinu vody pod sběrač nečistot a místo bulvy vratné trysky dejte zátku. Je vhodné očistit stěny bazénu, jak pod hladinou, tak i nad vodou.

bazen

Co všechno odpojit?

Nejprve odpojte všechny hadice a nezapomeňte z hadic odstranit veškerou vodu. Poté odpojte filtraci, pomocí výpustné zátky z ní vypusťte vodu a poté ji uložte na suché místo chráněné před mrazem. Pokud máte solární ohřev, je potřeba odstranit vodu ze všech desek a poté je ukliďte také na místo, kde nepodlehnou mrazu. Poslední, co musíte odpojit je tepelné čerpadlo od sítě a poté uzavřít ventily. Pokud jsou všechny tyto části odpojené, můžete aplikovat zazimovací prostředek, ten sice nezabraní zamrznutí vody, ale zabraňuje růstu řas a ulehčí vám čistění bazénu na jaře.

TIP: Jak na základní údržbu zahradních domků

Zakrytí bazénu

Pokud je zazimování řádně připraveno je načase bazén zakrýt krycí plachtou. Pokud máte zapuštěný bazén, jednoduše na podzim bazén zakryjte a plachta ho bude chránit před nečistotami až do jara. Pokud však máte nadzemní bazén, na podzim ho přikryjte krycí plachtou a jakmile začne mrznout a na hladině se začne tvořit ledová tříšť, plachtu z bazénu sundejte. Přes zimu tedy nechte bazén odkrytý.

 

Foto: s-bazeny.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube