Košík je prázdný

Zvolit altán nebo pergolu?

Vloženo: 15. 02. 2017


Pokud přemýšlíte nad koupí altánu či pergoly, neváhejte. Zahradní stavbu si opravdu zamilujete a investice nebudete litovat. Oba zahradní přístřešky poskytnou skvělé relaxační podmínky pro všechny generace. Avšak každá z nich má určité vlastnosti o trochu lepší než ta druhá. V následujícím textu najdete základní rozdíly mezi altánem a pergolou, které vám mohou pomoci při rozhodování, který přístřešek si pořídit.

Pergola Corno

 

Zahradní pergola

Zřejmě největším rozdílem mezi pergolou a altánem je ten, že pergola je většinou umístěna podél domu. To že se pergola nachází přímo u domu, uvítáte hned při prvním grilováním, kdy budete potřebovat hodně věcí z vaší kuchyně. Jelikož budete mít posezení blízko domu a tedy i kuchyně, vyhnete se nechtěnému odbíhání do kuchyně přes celou zahradu. Každý jistě ví, že letní grilování se může protáhnout a díky pergole nebudete muset sedět s přáteli po tmě. Jelikož je pergola umístěna u domu, zavést ke stolu světlo není žádný problém. V dnešní době se pergoly vyrábějí často plně zastřešené, takže ani déšť už vám nepřekazí žádnou rodinnou sešlost.

pergola ke zdi domu

Venkovní altán

Oproti pergole, která stojí převážně podél domu, stojí altán na zahradě samostatně. Než se rozhodnete, kam altán umístíte, pořádně si to rozmyslete. Snažte se najít takové místo na zahradě, ze kterého bude příjemný výhled na rozkvetlou zahradu nebo na zahradní jezírko. Altán je ideální zahradní stavba, ve které si můžete odpočinout po náročném pracovním dni. Pro tyto přístřešky je typické, že nemají boční stěny, můžete si však koupit altán i se clonou. Tuto clonu popřípadě trámy můžete nechat obrůst popínavými rostlinami a vyčarovat tak z dřevěného altánu perlu vaší zahrady. Samozřejmě i altán je příjemné místo pro grilování a setkání s rodinou a přáteli. Je však škoda využívat zahradní přístřešky pro skladování zahradní techniky, pro uskladnění zahradního nářadí je vhodnější použít zahradní domek na nářadí, sklep nebo kůlnu.

altán atelier

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube